Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Naturen i Pjelax inspirerar designern Alexa Getting

Från 2014
Uppdaterad 25.02.2014 12:51.
Alexa Getting
Bildtext Designern Alexa Getting inspireras av naturen
Bild: YLE/Ann-Sofie LÃ¥ngvik

Alexa Getting flyttade från USA till Pjelax i Närpes för snart ett år sedan. Där startade hon upp företaget GetBli-designs och snart blir hon och hennes konst, smycken och föremål presenterade i svenska Aftonbladet.

Kristinestadsfotografen Sara Bondegård tog bilderna för tidningsartikeln. Fotograferingen är väl förberedd. Blåmålade äpplen utgör en del av rekvisitan. Äpplena ska matcha fotomodellens blåa hår.

Nina Ingves har blivit inkallad som fotmodell för att posera i Alexa Gettings smycken. Det blåa håret är dock inte lika äkta som smyckena.

Digital konst

Alexa Getting's design
Bildtext Några exempel på Alexa Gettings smyckesdesign
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Alexa Gettings GetBli-design kan beskrivas som digital konst. Hon designar bland annat smycken, lampskärmar och fruktskålar på datorn hemma i Pjelax, sänder dem till ett företag i Holland som printar ut dem. Jodå, du hörde rätt. Smyckena printas ut i tredimensionell skepnad. Materialet är plats eller metall.

Inspiration från havet

Inspirationen till Alexa Gettings konst kommer från närmiljön och naturen. Bland annat har det finska vintermörkret inspirerat till vackra lampskärmar. Idén till den taggiga skålen kom från en upplevelse i somras då hon fångade en fisk, rensade den och rökte den.

- Det taggiga representerar fiskbenen, förklarar Alexa Getting och beskriver upplevelsen som både fascinerande och hemsk på samma gång.

Nina Ingves stod modell för Alexa Gettings smycken
Bildtext Nina Ingves stod modell för Alexa Gettings smycken
Bild: YLE/Ann-Sofie LÃ¥ngvik

Inspirationen till de senaste lampskärmarna är också hämtad från havet, från sjögräs. Den konst som hon skapar sedan hon flyttade till Finland skiljer sig från det mera futuristiskt betonade hon gjorde i USA.

Alexa Getting flyttade från USA till Pjelax

Programmet är inte längre tillgängligt

Rötter i Pjelax

Alexa Getting har rötter i Finland, men hon har själv inte bott här tidigare. Hennes morföräldrar är från Närpes. De flyttade visserligen till USA när Alexas mor var liten, men återvände sedan tillbaka till byn.

Under uppväxten har Alexa tillbringar flera somrar i Närpes och någonstans föddes en längtan att bo där på riktigt. Och så gjorde hon slag i saken, stängde ner den verksamhet hon hade i USA och flyttade till naturen och lugnet.

Att jobba som företagare i USA och Pjelax är väldigt stort, upplever Alexa Getting. I USA ingick hon i ett sammanhang som bestod av designers som var väldigt intresserade och villiga att hjälpa och samarbeta. I Finland har hon inte riktigt hittat sin plats i designkretsar än.

Men att vara designer här har också klara fördelar. Här finns inte lika många som gör samma saker. I USA är konkurrensen stor, men här är hon ganska ensam om sin design och digitala konst.

- I USA finns kanske en miljon människor som gör samma som jag, här är jag en av … kanske två, säger Alexa och brister ut i ett sjungande skratt.