Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Tala mera om löner”

Från 2014
Uppdaterad 18.06.2014 10:48.
Pengar.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

När både regeringen och arbetsgivarna talar om förbättrad konkurrenskraft, riktas kritiken snabbt mot lönerna. Lönesänkningar är fel väg att förbättra ekonomin, men däremot behöver vi ett öppnare diskussionklimat om lönerna, säger man från arbetstagarhåll.

De moderata löneförhöjningar som arbetsparterna enades om i fjol blev en kompromiss som får duga. På ekonomförbundet räknar man med att medlemmarna fått ett par procents påökt, medan inflationen stannat vid en och en halv procent. Måttliga förhöjningar tillsammans med långsam inflation gör att köpkraften ändå bibehålls.Samtidigt har många blivit arbetslösa eller tvingats byta till jobb med lägre inkomster.

”Lönerna är redan åtgärdade”

Bland ekonomerna ser man nu en fördubbling i antalet arbetslösa jämfört med för ett år sedan. De fackliga organisationerna följer konstant med läget på arbetsmarknaden och ser en smula oroat på utvecklingen.

-Jag tror alla på arbetsmarknaden dragit sitt strå till stacken. Och inte bara lönerna är avgörande för att få upp konkurrenskraften. Vi har gjort tillräckligt på lönesidan, så nu är det dags att förbättra marknadsföring och produkterna vi säljer, säger Lotta Savinko som är intressebevakningsdirektör på Finlands ekonomförbund.

Kristina Morberg, specialmedarbetare på driftsingenjörsförbundet Diff håller med. Det är märkligt att peka på lönerna som ett problem för konkurrensen.

-De övriga nordiska länderna, som vi alltid annars jämförs med, har högre löner än vi, säger Morberg.

Dålig inblick i löner

Att många ekonomer och ingenjörer fått foten från företag som ekonomiskt går bra har varit svårt att förklara. På ekonomförbundet betonar man att de flesta av deras medlemmar inte åtnjuter furstliga bonusar utan jobbar på helt vanliga företag med rätt vanliga löner. Oberoende företag och lönenivå är det viktigt att alla anställda förstår hur lönesystemet på arbetsplatsen är uppbyggt, säger Lotta Savinko.

-Vi har en allt för dålig uppfattning om hur lönerna bestäms och därför behövs det klara besked om hur lönesystemen fungerar på arbetsplatserna.

Prata öppet om löner

Även på ingenjörsförbundet har man samma erfarenheter. Och den enda vägen en förbättring kan nås är genom en större transparens i lönerna.

-Vi måste tala mera om lönerna, för att skapa större jämlikhet och också kanske få upp lönenivån, säger Kristina Morberg.

Diskussion om artikeln