Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Keistinen: Hjärtkirurgi behövs inte på så många orter

Från 2014
Uppdaterad 25.02.2014 12:58.
Medicilarådet Timo Keistinen på besök i Jakobstad
Bildtext Medicinalrådet Timo Keistinen
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Antalet hjärtoperationer minskar hela tiden i landet - vid Åbo universitetssjukhus är de redan på gränsen till för få, säger medicinalrådet Timo Keistinen vid Social- och hälsovårdsministeriet. På tisdag avgörs framtiden för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus.

Den förre hjärtkirurgen Kari Teittinen har tidigare sagt att hjärtkirurgi inte längre hör hemma i centralsjukhus utan ska finnas i universitetssjukhusen. Timo Keistinen säger att det självklart behövs hjärtkirurgi i landet, men att det är svårt att bedöma på hur många orter spetskompetensen ska finnas.

"Hjärtkirurgin hör till universitetssjukhus"

Programmet är inte längre tillgängligt

- Behovet av att operera i hjärtat har minskat i hela världen. Den nya teknologin innebär att man inte behöver ta till så drastiska åtgärder som kniven längre. En del patienter kan behandlas med ballongutvidgning, en del med mediciner. När man inledde verksamheten i Vasa var hjärtkirurgi den enda effektiva behandlingsmetoden, säger Keistinen.

Keistinen vill ändå inte ta klar ställning till hur politikerna ska rösta på tisdag.

Blir ett svårt beslut

- De lokala tjänstemännen och de politiska beslutsfattarna måste själva avgöra var de sätter resurserna och vad som är viktigast för befolkningens hälsa och välmående. Det blir ett svårt beslut.

Överläkarna inom kardiologi, kärlkirurgi, lungsjukdomar och anestesi på Vasa centralsjukhus har i ett utlåtande skrivit att de ser fördelar med att hjärtkirurgin skulle bevaras. Annars finns det risk att centralsjukhuset mister sin status som jourhavande sjukhus. Det tror Keistinen däremot inte.

- Det behövs tre sjukhus med fullservice och jourverksamhet i före detta Vasa län. I Seinäjoki, Karleby-Jakobstadsregionen och i Vasa. Det ser man när man tittar på kartan, säger Keistinen.