Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Föräldrar misstänker fult spel i Rödskog

Från 2014
Uppdaterad 25.02.2014 20:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Då utbildningsdirektören i Esbo evakuerar en skola efter myndighetsrapport om fuktskador, misstänker föräldrar en hemlig agenda. Morgonöppet bjöd in de berörda parterna för att diskutera Rödskogs skola.

Bildtext Den gamla delen av skolan är från 1916

-I mitt liv är det viktigt hur barnen mår och att de får vara i en hälsosam miljö, så det vore ansvarslöst att lämna kvar barnen i en icke-ändamålsenlig miljö.

Så motiverar Esbos utbildningsdirektör Barbro Högström sitt beslut att hastigt låta evakuera alla 38 elever från Rödskogs skola till Lagstad i Esbo centrum.

Tommi Nupponen är förälder till ett av de berörda barnen, och han tvivlar på både rapporten och beslutet, och förstår inte varför det plötsligt är så bråttom.

Har du kanske här sett din chans att få en gloria runt huvudet när du räddar barnen undan något hälsovådligt? - Tommi Nupponen

-Rapporten är baserad på luktprov, så det finns inga vetenskapliga bevis för mögelskador i huset. Annat skulle det vara om en stormvind hade rivit bort taket på byggnaden.

Bildtext I Rödskog kan man rida till skolan.

Dold agenda?

Det har aldrig varit min ambition att stänga Rödskogs skola. Det är politikerna som fattar beslut om att starta eller stänga en skola, inte jag. - Barbro Högström

Nupponen hänvisar till tidigare hot om nedläggning, och undrar om Högström kommer att använda evakueringen och miljörapporten som ett svepskäl att stänga skolan.

-Har du kanske här sett din chans att få en gloria runt huvudet när du räddar barnen undan något hälsovådligt?

Högström förnekar att hon skulle ha planer på att stänga Rödskogs skola.

-Det har aldrig varit min ambition att stänga Rödskogs skola. Det är politikerna som fattar beslut om att starta eller stänga en skola, inte jag.

Vem bär egentligen ansvaret?

Högström menar att hennes händer är låsta.

-Om jag får ett papper i min hand där det står att den här fastigheten inte kan användas för det här ändamålet, så måste jag i första hand tänka på barnens och personalens välbefinnande.

Utbildningsdirektören menar att det inte är hennes sak att fatta beslut om rapporten, då de faktiska skolbyggnaderna inte hör till hennes ansvarsområde.

-Fastighetssidan sköter fastigheterna och inom bildningssektorn sköter vi annan verksamhet.

Gamla problem inte åtgärdade

Nupponen är inte nöjd med direktörens svar på frågan om varför det plötsligt blev så bråttom. Skolan har varit på andra plats på reparationslistan för skolor redan i flere år.

-Jag har inte fått svar på min fråga om varför de gamla olägenheterna i fastigheten inte har blivit åtgärdade.

Högström slår ut med händerna och hänvisar till ansvarsfördelningen.

-Vi har diskuterat kring alla de här situationerna i staden och det är tekniska sidan som uttalar sig när det gäller fastigheter, inte bildningssidan.

Tisdag klockan 18 ordnas ett informations- och diskussionstillfälle i Rödskogs skola, där både utbildningsdirektören och representanter från den tekniska sidan svarar på föräldrarnas frågor.

Läs också: Föräldrar kallade till krismöte - vägrar lämna Rödskogs skola

60 skolor färre i Svenskfinland – se karta