Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hanna Othman: Mysteriet är äntligen löst

Från 2014
Uppdaterad 25.02.2014 18:26.
Hanna Othman är redaktör på Svenska Yle
Bild: YLE / Jyrki Valkama

I flera år har vi fått svara att vi inte vet. Att den är så gammal att ingen kommer ihåg hur den fick sitt namn. Nu har jag lyckats lösa mysteriet, som till min förvåning bottnar i förbudslagen.

Paprika. Så heter tidningen för Östra Finlands nation vid Helsingfors universitet.

Vad är det för ett underligt namn har både jag, mina nationsvänner och alla som någonsin råkat få tidningen i handen undrat.

Stammen borde ha någonting underhållande i brist på sprit.

Jag har varit chefredaktör för tidningen i fem år och irritationen har varit enorm då jag inte kunnat svara på frågorna om varifrån namnet härstammar. Det finns inga direkta eller uppenbara paralleller mellan en paprika och fester eller studentnationsliv. Tidningen är grundad år 1919 och firar 95-årsjubileum i år. Kanske det är ett skämt som tappat sin humor under de senaste 90 år?

Förra veckan bläddrade jag igenom en bunt med gamla Paprikor på nationens kansli, och hittade jubileums-Paprikan från år 1979 med en fullständig förklaring till namnets ursprung. Förvånansvärt nog visade den sig ha ett samband med alkohol – fast den grundats under förbudslagens första år.

Törstiga studerande

Citat ur Paprika nr.1 utkommen måndagen den 10 februari år 1919:

”Stammen borde ha någonting underhållande i brist på sprit. Stammen understödde enhälligt förslaget [att grunda en tidning]… Men när beslutet var fattat om utgivandet av detta världsblad återstod ännu dopet. Barnet skulle se dagens ljus nästa möte och namnet måste bestämmas… Men slutligen kläcktes det riktiga: Paprika. Där hade vi det. Så skulle Stammens nyfödde gullegosse heta. Namnet bör och får inte uppfattas som ett skämt. Det är ramaste allvar. Paprika är som bekant en krydda. Tidningen skall tjäna till att krydda Stammens möten i stället för snapsen (salig i åminnelse).”

Östra Finlands nation grundades först fem år senare år 1924, ”stammen” syftar till Ostsvenska stammen, de svensktalande medlemmarna inom Viburgenses nationen.

Så där har vi det. Avsaknaden av alkohol bland törstiga studerande ligger som grund för en tidning som fortfarande utkommer en gång i året, 95 år senare.

Jag har fått vara med om roliga upplevelser tack vare det underliga namnet, som året då ÖFN besökte Viborg och jag var besatt av idén att på pärmen ha en paprika framför Viborgs slott. Jag måste bara hitta en i den ryska saluhallen först. Men det är en annan historia.

Läs också: Öffen fyller 90
Läs också: Östra Finlands nation ger ut historik