Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nej till ABC-stationen i Näse

Från 2014
Uppdaterad 26.02.2014 08:23.
Bildtext ABC i Näse ska bort
Bild: Yle/Carmela Walder

- Det finns inget att göra åt saken, säger byggnads- och miljönämndens medlem Elisabeth Svaetichin. Miljösidan i Borgå har berett ärendet så bra att vi nog inte hade mycket att diskutera om den här saken, fortsätter hon. Det är emot miljölagen att idka sådan verksamhet på ett grundvattenområde och nu måste bensinstationen bort.

- De måste ju förstås inte flytta bort imorgon, säger Svaetichin. Ännu finns ju en möjlighet att överklaga vårt beslut men lagen är lagen och stadens miljömyndigheter har gjort ett så bra arbete att det knappast går igenom med några förändringar, tror nämnden.

Vi kommer att överklaga

- Det var nog vad vi hade väntat oss, säger Hannu Krook vd för Varuboden-Osla som äger kedjan. Men vi kommer att överklaga beslutet till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Enligt Elisabeth Svaetichin finns det inga åtgärder som hjälper upp situationen för servicestationsägaren. Det mesta gjordes de facto redan under tiden besinstationen hette Näse Esso.

- Det har funnits en bensinstation på området sedan tidigt 60-tal, säger Krook. Vi får väl se hur det går i andra instanser, fortsätter han.

ABC är inte den enda stationen på grundvattenområde