Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ödesval för tyska liberaler

Från 2014
Uppdaterad 03.04.2014 15:19.
Den tyska FDP-veteranen Wolfgang Kubicki.
Bildtext FDP-veteranen Wolfgang Kubicki.

För de tyska liberalerna kommer Europavalet i maj att vara något av ett ödesval. Det traditionsrika partiet försöker sig som bäst på en nystart efter det för partiet katastrofala förbundsdagsvalet i höstas.

När han kommer in i salen märker man att det är han som är den stora stjärnan inom partiet. Så också i den lilla bayerska staden Stein, dit han har kommit för att ingjuta mod i partikamraterna.
Wolfgang Kubicki är utan tvekan den mest kända liberalen i Tyskland för tillfället. Till vardags är han fraktionschef för liberalerna i delstatsparlamentet i Schleswig-Holstein. Han tycker att FDP har lyckats rätt väl i nystarten efter det katastrofala valet.

– Det är svårt att börja på nytt, men under de senaste månaderna har vi lyckats locka några tusen nya medlemmar, så vi är på rätt väg, säger Kubicki.

Det mesta gick fel
Samtidigt finns det ändå mycket som ännu måste rättas till efter de senaste årens politiska misslyckanden. Det var nämligen ingen tillfällighet att FDP i valet 2009 fick nästan 15 procent av rösterna och att man nu inte ens klarade av röstspärren på fem procent.
– Bilden av partiet har under de senaste åren lidit kraftigt. I offentligheten har det mesta kretsat kring de partiinterna problemen och bristerna hos vår partiledning. Det här måste vi nu ändra på och försöka vinna väljarnas förtroende igen, säger Kubicki.

Hela partiledningen har redan bytts ut och nu måste man satsa på de innehållsmässiga förändringarna.
– Förutom att folk inte hade någon tilltro till vår tidigare partiledning, anser många dessutom att vi är ett parti som endast lobbar för företagen och kräver skattesänkningar. Det är klart att ekonomiska frågor fortsätter att vara viktiga, men samtidigt måste vi igen ta fasta på till exempel den överdrivna övervakningen av medborgare, säger Kubicki och han syftar bland annat på den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s övervakning i Tyskland.

Parti med anor
Inom FDP minns man alltså gärna bättre dagar. Dagar då man hade regeringsansvar och politiker som Hans-Dietrich Genscher kunde styra den tyska utrikespolitiken.
Idag måste man finna sig i rollen som en delvis bortglömd utomparlamentarisk opposition. Samtidigt vägrar man ge upp och riktar blickarna mot det kommande Europavalet.

– I mediernas och väljarnas ögon kommer vi naturligtvis att betygsättas, enligt hur det går i EU-valet. Det är ingen katastrof om vi inte får mer röster än i valet i höstas, men nog skulle det underlätta vår nystart, säger Wolfgang Kubicki.

Europavalet blir alltså ett första viktigt test för FDP. Bland de vanliga medlemmarna och de långvariga FDP-väljarna har man ändå fortsättningsvis en stark tro på det egna partiet.

– Jag har aldrig ens lekt med tanken att lämna partiet. Jag har varit medlem i 14 år. Det att vi igen får flera nya medlemmar tyder på att folk vill ha ett liberalt parti i Tyskland, säger Doris Timmerbeil.

– Jag hoppas på ett bra resultat i EU-valet. Genom valet kan vi igen visa att vi finns och att vi vill och kan sätta vår liberala prägel på politiken, säger Arian Kriesch.

FDP för Europa
Också i Tyskland har det redan hörts anti-europeiska tongångar inför det kommande EU-valet. Bland annat när det gäller bulgarers och rumäners fria rörlighet. Inom FDP tar man avstånd från de här åsikterna.

– Missförstå mig inte, det måste vara möjligt att kritisera EU för bland annat den stela byråkratin och att man tar sig an uppgifter som man egentligen inte borde befatta sig med. Men att man vill överge den europeiska visionen, det går vi inom FDP helt enkelt inte med på, säger Daniel Föst, som är generalsekreterare för liberalerna i Bayern.

– Därför förväntar jag mig att tyskarna säger ja till Europa och nej till alla högerpopulister, säger Föst.