Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gemensam fondsatsning ska rädda Brages pressarkiv

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 13:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Brages pressarkiv får fondstöd - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sju finlandssvenska fonder ska tillsammans försöka rädda Brages pressarkiv. På grund av minskat statsstöd är arkivets verksamhet hotad.

- Vi har en gemensam ambition att hitta en lösning för pressarkivet, men vi vidhåller också att det offentligas ansvar för arkivet är stort, säger direktör Leif Jakobsson vid Svenska kulturfonden.

De övriga som deltar i insatsen är Harry Schaumans stiftelse, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen för Åbo Akademi, Stiftelsen Tre Smeder, Svenska folkskolans vänner och Svenska litteratursällskapet i Finland.

Till en början låter fonderna göra en expertutredning om formerna och förutsättningarna för pressarkivets verksamhet. Utredningen beräknas bli klar till i sommar.

Får ny ägare?

En aspekt som utreds är vem som ska upprätthålla pressarkivet. Leif Jakobsson vid svenska kulturfonden låter förstå att föreningen Brage inte längre är bäst skickad för det.

- Den är kanske inte mest lämplig eftersom den har en annan karaktär än vad som i dag krävs av en huvudman för arkivverksamhet, säger han.

Jakobsson vill inte uttala sig närmare om hur arkivets finanser ska ordnas.

- Utredningen ska ge svar också på det, säger han.

Undervisnings- och kulturministeriet har meddelat att statsstödet till Brages pressarkiv nästa år sänks från 115 000 till 60 000 euro. Det gör att arkivets verksamhet bara är garanterad till sommaren.

Trots att två skriftliga spörsmål lämnats in i riksdagen har ministeriet inte redogjort för hur frågan ska lösas.