Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu börjar jakten på hjärtkirurg

Från 2014
Barbro Kloo
Bildtext Barbro Kloo och Göran Honga
Bild: Yle/Kati Enkvist

Beslutet att bevara hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset skall inte gå ut över andra specialiteter på sjukhuset. Det hävdar både sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga och fullmäktigeledamot Barbro Kloo (SFP).

- Det skall inte drabba andra och det är också fullmäktiges vilja. Det är dyrare att operera hos oss och efter en lång debatt och räknande fram och tillbaka förstod fullmäktige det också och gav mera medel. Nu måste vi se hur vi skall tillmötesgå kommunernas sparkrav på sikt, det är den stora biten, säger Göran Honga.

Enligt fullmäktigeledamot Barbro Kloo har man nu kommit ett steg vidare i och med att man kunnat besluta om att hjärtkirurgin bevaras. De två stora frågorna för fortsättningen är att hitta hjärtkirurger och hur Regionförvaltningsverket kommer att ställa sig till hur man på centralsjukhuset ordnar med hjärtkirurgin.

Hjärtkirurgins framtid diskuterades av Göran Honga och Barbro Kloo

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi hoppas att det inte skall bli en likadan diskussion om hjärtkirurgins framtid om ett år eller när nästa budget skall diskuteras, men jag tror att ingen vågar sia om det. För mig som Vasas representant är det viktigt att vi skulle kunna hålla fast vid sparkravet på två procent. Det var ju där hela diskussionen startade. Den började inte med hjärtkirurgin utan med ett sparkrav, säger Barbro Kloo.

Var skall man hitta hjärtkirurger?

Ett stort problem för hjärtkirurgins framtid i Vasa är att hitta hjärtkirurger att anställa. Den senaste tiden har operationerna skötts av konsultläkare men regionförvaltningsverket kräver att centralsjukhuset skall ha en egen hjärtkirurg anställd. Enligt tisdagens fullmäktigebeslut skall överläkaren för kardiologi ska samtidigt vara överläkare för hjärtkirurgerna. Primärt skall Vasa centralsjukhus ha egna hjärtkirurger anställda men vi behov köpa konsulttjänster.

- Mängden hjärtkirurger har sjunkit dramatiskt med en tredjedel på 10-12 år. De nya som utbildas vid universitetssjukhusen räknar med att få sin anställning där, och andra finns inte. Så har vi några från andra länder som har jobbat här som eventuellt kunde vara aktuella, men någon enkel fråga blir det här inte, säger Göran Honga.

Stundtals ful debatt

Debatten som föregått beslutet som hjärtkirurgins framtid har varit lång och hätsk och stundtals också direkt osaklig både mot politiker och tjänstemän.

- Det har varit en slitsam tid ända från 28 november på hösten när fulmäktige samlades förra gången. Det har varit många gånger en ful debatt med påhopp och anonyma brev. Vi hoppas att vi nu skall hitta en utväg ur det här och att det skall kunna ordnas på bästa tänkbara sätt och att Vasa centralsjukhus skall kunna upprätthålla ne god standard. Att det nu skall lugna ner sig, säger Barbro Kloo.

- Det som man kanske kan säga från tjänstemanna håll då man sett inläggen i debatten och påhoppen är att 90 procent av det som funnits på Facebook och insändarna har det inte funnits en gnutta av sanning i påståendena, säger Göran Honga.