Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårbruk igång normalt trots mild vinter

Från 2014
Uppdaterad 26.02.2014 13:10.
Bildtext Christer Finne.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Det milda vädret i februari påverkar skogsarbetet men i övrigt startar vårbruket precis som normalt. Det tror grönsaksodlaren Christer Finne i Solf. En gång per månad mäter han tjäldjupet för Finlands miljöcentral. Just nu ligger tjälen ungefär 30 centimeter djup.

- Det är ovanligt med en sådan här lång värmeperiod som vi har haft nu den här månaden, säger Finne. Februari är ju den kallaste månaden vi har i våra trakter.

Fortfarande djup tjäle

Programmet är inte längre tillgängligt

I januari låg tjälen på åkermarken 34 centimeter djup, i skogsmark mellan 10 och 15 centimeter. Nu har det tinat ovanifrån 7-8 centimeter på åkermarken, medan tjälen i skogen har försvunnit nästan helt. Om det milda vädret håller i sig är tjälen borta inom en månad, tror Finne.

- Men vi kan nog räkna med någon köldknäpp ännu. Förhoppningsvis kommer den i mars och inte i april när vi ska komma igång med vårbruket.

Gärna i skogen

Finne, som även bedriver skogsbruk, skulle gärna hålla till i skogen, men vädret försvårar arbetet.

- Jag borde få dikeslinjerna rensade men det är svårt att röra sig på mossarna. men grävmaskinen är på kommande, så efter skattedeklarationen så blir det nog att köra hårt i skogen, säger Finne och skrattar.

Finne tror att vintern kan spegla den kommande sommaren men hoppas på det bästa.

- I fjol såg det ut att bli en sen vår men så fick vi ju värmen i maj som gjorde att allt exploderade. Det blev en fin sommar efter en rejäl vinter. Får se hur det blir i år när vi har fått stå ut med en sådan här "slarvvinter".