Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politiker lovar bevara Rödskogs skola

Från 2014
Kurt Torsell.
Bildtext Kurt Torsell lovar att jobba för Rödskogs skola.

-Jag kommer att jobba för att vi har en skola i Rödskog också i framtiden. Så säger Kurt Torsell, fullmäktigeledamot och ordförande i nämnden Svenska rum i Esbo.

Turerna kring den lilla byskolan i norra Esbo har varit många. Utbildningsdirektör Barbro Högström beslöt att evakuera eleverna till Lagstad efter en mögelrapport. Föräldrarna ifrågasätter rapportens noggrannhet och den snabba tidtabellen, och bildningssektorn hänvisar alla klagomål till den tekniska sidan.

På tisdagen träffades alla parter för att diskutera framtiden. I sista hand är det politikerna som bestämmer om skolans framtid.

-I ärlighetens namn har vi inte diskuterat saken i nämnden, även om vi inom vår partigrupp är överens om att vi ska ha en svenskspråkig skola i norra Esbo, säger SFP:aren Kurt Torsell.

Är själv jävig

Även om Torsell själv vill bevara skolan så kan det hända att han måste jäva sig under beslutsprocessen. Hans fru, Agneta Torsell är nämligen rektor för både Rödskogs skola och Lagstads skola.

Inför varje beslut som berör en skola där Torsells fru är rektor, kollar han upp jävfrågan med en expert på Kommunförbundet.

-Man ska ju inte jäva sig i onödan, men här är det klart fall. Om en eventuell nedläggning kommer till behandling i nämnden, så måste jag jäva mig.

Läs även: Föräldrar misstänker fult spel i Rödskog och Föräldrar kallade till krismöte - vägrar lämna Rödskogs skola