Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sammandrabbningar på Krim

Från 2014
Uppdaterad 26.02.2014 22:01.
Demonstration i Simferopol på Krim år 2014

Stämningen mellan demonstranter som stöder den nya ledningen i Kiev och Rysslandsvänliga demonstranter har hettat till på halvön Krim i Ukraina. Samtidigt uppges Rysslands president Vladimir Putin testa hur stridsklara trupperna i centrala och västra Ryssland är.

Under onsdagen har Rysslandsvänliga demonstranter och demonstranter som stöder det nya styret drabbat samman på Krim. Kring tjugo personer har skadats enligt hälsovårdsmyndigheterna. En man uppges ha dött - sannolikt av en hjärtattack - i samband med demonstrationerna i den regionala huvudstaden Simferopol.

Demonstranter från båda sidor har samlats utanför parlamentsbyggnaden i Simferopol i Krim och har skrikit slagord till varandra. Polisen har gjort sitt bästa för att hålla de två sidorna åtskilda.

Medan oroligheterna ökar i Krim i sydöstra Ukraina har läget i huvudstaden Kiev börjat stabilisera sig.

Vill tillhöra Ryssland

Den avsatte presidenten Viktor Janukovytj har fortfarande starkt stöd i delar av södra och östra delarna, där det finns många ryskspråkiga. En stor del av befolkningen där skulle gärna vilja att hela regionen i stället tillhörde Ryssland, och har demonstrerat mot den nya administrationen.

Ukrainas tillförordnade president Oleksander Turchinov varnade på tisdagen för att det finns farliga tecken på separatism i Ukraina.

På halvön Krim har det i flera dagar ordnats demonstrationer för att regionen borde anslutas till Ryssland. I hamnstaden Sevastopol ersattes den ukrainska flaggan på tisdagen utanför en administrationsbyggnad med den ryska.

Trots att ryskan är det mest talade språket på Krim är det bara ukrainskan som har officiell ställning.

Putin testar sina trupper

Ryssland, som stödde den avsatte presidenten Viktor Janukovytj, har försäkrat att Ryssland inte kommer att ingripa i situationen i Ukraina.

Under onsdagen kom det ändå rapporter om att Rysslands president Vladimir Putin har uppmanat sina trupper i centrala och västra Ryssland att testa att de är klara för strid. Trupperna hade en stor militärövning nära gränsen till Ukraina.

Putin har flera gånger tidigare uppmanat trupper i olika delar av Ryssland att testa att de är stridsklara, eftersom han enligt egen utsago vill att armén ska hållas alert.

Tajmingen av dagens uppmaning har ändå fått omvärlden att lyfta på ögonbrynen. Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond meddelade att Storbritannien noga kommer att följa med vad den ryska armén gör, och uppmanade Ryssland att lämna Ukraina ifred.

Ryssland har tidigare försäkrat att landet inte har några planer på att blanda sig i konflikten i Ukraina, och har varnat andra stater för att söka enskilda fördelar i den rådande situationen.

Kravallpolisen Berkut förbjuds

I Kiev meddelar den tillförordnade inrikesministern Arsen Avakov att han har upplöst den fruktade elitstyrkan Berkut. Berkut har anklagats för att stå bakom de flesta dödsskjutningarna av civila i sammanstötningarna förra veckan som ledde till att närmare hundra civila dödades.

Omkring 5 000 soldater har hört till Berkut.

Läs också Ukraina: Tillfällig regering presenterades