Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Det här händer i Uganda

Från 2014
Uppdaterad 26.02.2014 15:55.
Bild: Sateenkaariyhteisöt ry

Vad är det som är på gång i Uganda? En lag mot homosexuella ja men vad innebär det? Radiohuset ringde upp Kaj Heino som är ordförande för RSFL i Göteborg och han förklarar vad som händer.

Om själva lagen
Det råder ännu en viss oklarhet när det gäller lagen dels exakt vad som står i den och dels vad den får för konkreta följder. Det fanns redan en lag i Uganda som förbjöd homosexuella handlingar men den här nya lagen går ett steg längre och förbjuder homosexualitet i sig. Den nya lagen är också strängare såtillvida att den straffar den som vet att någon är homosexuell och inte anger den. Känner man en homosexuell måste man enligt lagen ange den personen till myndigheterna.

Vad händer med de som engagerar sig i hbt-frågor i Uganda?
Kvällspressen som tidigare hängt ut homosexuella fick då i enlighet med den gamla lagen en dom på att det här var emot grundlagen. Det ansågs då vara en kränkning av privatlivet men nu efter att den nya lagen röstats fram i riksdagen så har kvällstidningarna igen börjat peka ut folk och kan göra så i skydd av lagen. De personer som arbetar med hbt frågor i Uganda kommer att måsta gå under jorden när man kommer till nästa steg som då är att man börjar arrestera folk för homosexualitet.

Varför händer det här just nu?
I de flesta forna engelska kolonierna så har man haft sodomilagstiftningen kvar sedan kolonialtiden men den har inte tillämpats, nu kan man dock på olika håll se att homofobin tilltar och att man skärper lagstiftningen som t.ex. i Nigeria där man nyligen skärpte sina lagar. Den här tilltagande homofobin i Afrika kan härledas till en sedan sekelskiftet ökad närvaro av amerikanska frikyrkopredikanter som späder på och ger näring åt de homofobiska tankar som redan finns hos folk. Politikerna är inte sena att utnyttja detta och det handlar om ren och skär populistpolitik, presidenten vill bli återvald i presidentvalet om två år och det att han nu skriver under den här lagen är för honom ett steg mot återval. Det är enkla röster som man kan vinna genom att driva den här politiken. Det handlar om samma tendenser som i Europa, bara det att i Europa handlar det om islamofobin som man göder, i Afrika är det homofobin man ger näring.

Hur kommer det att gå?
Alla i Uganda är inte homofober och inom den akademiska världen och domstolsväsendet så finns det en del som tänker på ett annat sätt. Nu när hotet om en lag har resulterat i en konkret lag kan man ta den till den konstitutionella domstolen för att pröva om den strider mot konstitutionen och hbt organisationerna i Uganda sätter nu stort hopp till att man kan vinna en domstolsprövning eftersom man har större tilltro till domarna än man har till politikerna. Men detta kommer att ta tid och man fasar nu för vad som kan hända under den tiden.

Mer om ämnet på Yle Arenan