Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Rösta fram den bästa filmen

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Det finns vissa oscarsvinnare vi aldrig glömmer
Bildtext Vem ska Oscarsstatyetten för Bästa film gå till?

På söndag hålls äntligen den efterlängtade Oscarsgalan. Vem vill du att ska vinna? Rösta här, så ser vi sedan om rätt film vann.

Ni kanske har ett vad på gång bland polarna, eller så kanske du bara spelar mot dig själv, hur som helst är det ju alltid roligt att tippa fram en vinnare.

Här kan du läsa filmentusiasterna Tedi och Emils funderingar kring alla de Oscarsnominerade filmerna. Vem är deras största fiender? Varför har de chans att vinna? Varför inte? Allt finns där.

Vägen till Oscars: Her
Vägen till Oscars: Gravity
Vägen till Oscars: Dallas Buyers Club
Vägen till Oscars: Philomena
Vägen till Oscars: 12 Years a Slave
Vägen till Oscars: The Wolf of Wall Street
Vägen till Oscars: Captain Phillips
Vägen till Oscars: Nebraska

(Nu märker ni säkert att American Hustle saknas. Ingen fara. Den dyker upp här genast vi sett den).

Men det blir ju 12 Years A Slave, eller?

Alla snackar om att 12 Years A Slave kommer att vinna, men det är ju ändå inte hugget i sten. Gravity, American Hustle, Philomena och Dallas Buyers Club har alla fått stort stöd från olika viktiga typer i akademin.

Det sägs att nomineringarna i Bästa editering ofta hör ihop med nomineringarna för Bästa film. Det betyder alltså att det statistiskt sett är ovanligt för en film att vinna Bästa film om den inte också är nominerad för Bästa editering. Ser vi på det från den synpunkten ligger 12 Years a Slave, American Hustle, Captain Phillips, Dallas Buyers Club och Gravity bra till.

American Hustle drar också till sig uppmärksamhet eftersom den är den fjortonde filmen någonsin vars skådespelare är nominerade i alla fyra skådespelarkategorier. The Wolf of Wall Street har fått kritik för att vara vulgär, och även 12 Years A Slave har fått en liten känga, men då ska vi tillägga att de inte är de enda barnförbjudna filmerna som är nominerade. Hela sex stycken får inte ses av unga personer, medan de andra tre har en åldersgräns på 13 år.

Mycket att ta ställning till här, men vilken film vill DU att ska vinna?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.