Intervjun tar fram historierna

I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju. Här kan ni också se hur det går när intervjufrågorna inte är genomtänkta.
Jessica Stolzmann vann det finlandssvenska publicistpriset Topeliuspriset i år bland annat för sitt sällsynt människonära och konkreta grepp när hon rapporterar om problematik från olika oroshärdar i världen.
Olika typer av intervjuer
- Personintervju: Mycket vanlig när man gör nyheter och vill få fram berörda personers åsikter/känslor/kommentarer (Vad anser du om bygget av den nya fotbollsplanen?).
- Expertintervju: En intervju där man är ute efter fakta och upplysningar kring ett ämne (Varför har rektorn valt att förbjuda piercing i skolan?).
- Gallup: Fler personer intervjuas om samma sak (När tycker du att skoldagen borde börja?) Idén är att samla flera personer åsikter.
- Bakgrundsintervju: En intervju som man gör för att lära sig mera om ett ämne. Det som kommer fram i en bakgrundsintervju skrivs inte nödvändigtvis ut utan används som stöd när man jobbar fram sin nyhet.
Intervjun är mitt bästa journalistiska redskap, säger hon. Intervjun kan vara bra för bakgrundsinformation men också för att höra folks historia.
– Det är lättare för oss att relatera till nyheter som har ett känslosamt innehåll. Konflikter som är svåra att förstå blir lättare att greppa via vanliga mänskor.
Att vara avslappnad och vänlig är viktigt när man gör en intervju, oberoende om det är framför en kamera eller inte. Det gäller att vara påläst och lyssna på svaren, på så sätt kan du ställa de rätta följdfrågorna. För du anteckningar kan det vara bra att bara skriva ner franska sträck så att du också hinner koncentrera dig på det samtal du för.
Här får du några konkreta tips på hur du ska sätta upp intervjufrågorna:
- Undvik frågor som bara ger ja- eller nej-svar.
- Fråga inte ledande frågor: ”Nog tycker du väl…?”
- Fråga en sak i taget så blir den intervjuade inte konfunderad utan kan berätta i lugn och ro.
- Lyssna på svaren du får och ställ följdfrågor!
- Våga fråga dumma frågor.
- Några riktigt bra frågor är effektivare än 10 dåliga.
- Se på intervjun som ett samtal, inte ett förhör.