Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ja till automatbibba i Ingå

Från 2014
Uppdaterad 27.02.2014 17:40.
Ingå bibliotek
Bildtext I ett bibliotek med självbetjäningen övervakas man av kameror, men får röra sig fritt bland böckerna.
Bild: YLE/Minna Almark

Bildningsnämnden i Ingå vill att det nya biblioteket ska hålla öppet också utan personal då det slår upp sina dörrar i höst. Trots att de exakta kostnaderna inte ännu är klara för ett system med självbetjäning sa nämnden på onsdagen (26.2) ja till planerna.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nämnden tog inte ställning till öppethållningstiderna i det här skedet utan återkommer till dem senare, säger nämndens ordförande Kristian Westerholm (SFP).

Han säger att det är viktigt att fundera på när det behövs betjäning, men målet är att bibban ska kunna ha öppet sju dagar i veckan från tidig morgon till sen kväll.

– Främst ska vi diskutera när vi ska ha kundbetjäning.

– Det kommer att ta ett tag innan det är inkört och säkert kommer folk att sakna att det inte finns personal på plats när biblioteket är öppet. Vi tror ändå att vi så här på bästa möjliga sätt med de knappa resurser vi har kan ge biblioteksservice åt Ingåborna.

Sfp:s Kristian Westerholm leder ordet i Ingå kommunfullmäktige
Bildtext Kristian Westerholm (SFP) tycker tanken på öppet också utan personal på Ingåbibban är bra.
Bild: YLE/Bubi Asplund

Preliminära kostnadsberäkningar

Det är oklart exakt hur mycket det kommer att kosta att ha igång självbetjäning i biblioteket. Westerholm säger att det enligt de preliminära kostnadsberäkningar som finns rör sig om en investering på "någon 10 000 euro" och sedan driftskostnader "på någon 100 euro" per månad.

Att anställa mera personal skulle ändå kosta betydligt mer än att satsa i ett system som gör det möjligt att låta biblioteket ha öppet också utan personal, säger Westerholm.

– Självbetjäningskonceptet ger ju nog oss väldigt stora möjligheter att ha biblioteket öppet. Det skulle vara väldigt dyrt att kompensera det med personal. Vi hoppas det här ska kunna gå för vi vet att vi nog har väldigt svårt att få tilläggsanslag för att anställa väldigt mycket mera personal till biblioteket.

– Jag tror vi får ganska mycket valuta för pengarna.

Behövs kanske ingen bredare mangling

Westerholm säger att investeringen kanske är så liten att den ryms inom investeringsbudgeten för biblioteket och då behövs inga nya beslut i andra politiska organ utan det är bara att tuta och köra.

– Tidtabellen är rätt stram då bibban öppnar dörrarna i höst.

Då bibban håller öppet utan personal är det meningen att kunderna kommer in på bibban med ett sitt kort och en egen pinkod. Lånen sköts med automater.

Säkerheten skulle skötas med övervakningskameror och ett alarmsystem som kopplas på när den automatiska bibban stänger på kvällen.

I Åbo öppnas en automatbibba i mars
Läs mera tankar om automatbibban i Ingå
Läs också hur man i Raseborg och Hangö ser på möjligheten