Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Krisdrabbade Kyrkslätt skrapar ihop till ny hälsocentral

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Vad har vi råd med?
Bild: YLE

I tisdags slog Kyrkslätts kommunstyrelse fast att den nya hälsocentralen ska byggas i Gesterby, två kilometer från den nuvarande platsen vid tåg- och busstationen. Planerna väcker många frågor kring hur projektet finansieras i den krisdrabbade kommunen, och hur invånarna ska ta sig till den nya centralen.

Ulf Kjerin (SFP), ordförande i Kyrkslätts kommunfullmäktige, konstaterar att resan blir längre för den som inte är bilburen.

- Många använder sig av bil och för dem spelar flytten ingen roll. För dem som använder sig av kollektivtrafiken så kommer det sannolikt att finnas en buss som trafikerar mellan hälsocentralen och busstationen med tjugo minuters mellanrum.

Kjerin medger att lösningen ändå inte är ideal.

- Geografiskt blir det sämre. Jag har varit för att vi skulle behålla det nuvarande läget men nu beslöt styrelsen så här. Vi får finna oss i det, det har säkert andra fördelar, konstaterar Kjerin.

Han förklarar att orsaken att man valde Gesterby var att kostnadsanalysen visade att det var lika dyrt att bygga en ny hälsocentral som att sanera den gamla.

- Då utgick man ifrån att en ny central ger mer ändamålsenliga utrymmen, som motsvarar dagens vårdmodeller. På så sätt kan man bättre ta i beaktande utvecklingen inom vårdbranschen. På den nya tomten finns dessutom mycket utrymme där man kan utvidga då kommunen växer, berättar Kjerin.

"Alla andra investeringar är så gott som noll"

Projektet kommer att kosta 30 miljoner euro. Det är en stor summa för en kommun som nyligen har beslutat att permittera och säga upp anställda. Kjerin säger att finansieringen ännu är oklar.

- Finansieringsbiten är ju öppen ännu, förutom att vi lagt in den i kommunens finansieringsplan.

Kjerin förklarar att projektet ändå ansågs tillräckligt viktigt, trots det kärva ekonomiska läget.

- Renoveringen och utvidgningen av hälsocentralen har varit på tapeten i tio år. Det är nu så trångt på hälsostationen att vi måste göra något. Redan innan den nya centralen är klar måste vi flytta en del av verksamheten från den nuvarande hälsostationen så att man får hyggliga utrymmen för personal och patienter, berättar Kjerin.

Kjerin förklarar att det finns två alternativa sätt att finansiera projektet. I första hand hoppas kommunen på utomstående finansiering, som skulle lätta på trycket. Ifall de planerna inte förverkligas måste pengarna tas ur kommunens redan magra kassa.

- Då måste vi klämma in det i kommunens investeringsbudget. Enligt planen får budgeten inte överskrida 20 miljoner per år. Ska vi ha 30 miljer till en hälsocentral så är det ändå klart att vi måste överskrida planen betydligt. Då är alla andra investeringar så gott som noll under de åren och vi kommer oberoende att gå över gränsen, säger Kjerin.

Han berättar att hälften av de 20 miljonerna redan går åt till löpande investeringar kommunen har bundit sig till.

Färdig hälsocentral kan äta av kommunanställdas löner

Kjerin förklarar också att så länge projektet pågår, så går pengarna från en investeringskassa och inverkar därmed inte på de pengar som har reserverats för till exempel löner. Däremot kan den färdiga hälsocentralen äta av de kommunanställdas pengar.

- När hälsostationen står klar så uppstår en endera intern eller extern hyra beroende på finansiering. Det ökar på hälsocentralens kostnader och de kostnaderna hänger sedan samman med de pengar som går till lönekostnader. De totala kostnaderna får inte får stiga för mycket, berättar Kjerin.

Hälsocentralen ska stå klar om fem år.