Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Att bli kock är pop men få stannar i köket

Från 2014
Uppdaterad 03.03.2014 08:59.

Kockyrket behövs i framtiden visar bland annat ur Utbildningsverkets prognoser. Många söker sig också till kockyrket så i det här fallet möts utbud och efterfrågan. Problemet är att nästan 70 procent av dem som utbildat sig till kock inte stannar kvar i köket.

- De senaste tio åren har det ju blivit verkligt populärt med matlagning, säger Mikael Eskman som är kocklärare på Prakticum i Helsingfors.

Många unga som vill jobba med händerna söker sig till yrkesskolan Prakticum i Helsingfors.

- Jag har alltid velat bli kock och nu efter att jag har studerat här vill jag det ännu mer, säger Freddy Wikholm som är tredje årets kockstuderande. Det händer hela tiden något, man hinner aldrig bli van och det gillar jag.

Jobb hotar examen

Tack vare tävlande kockar och matlagningsprogram har kockyrket fått en glamorös aura som gör att många lockas av yrket. För många blir matlagning en passion och den som blir kock och vill jobba kan räkna med att ha både jobb och möjligheter att avancera.

- Vårt problem är att de börjar jobba före de blir färdiga, säger Eskman. I värsta fall blir de utan sitt avgångsbetyg och det betyder att de inte kan kräva lika hög lön och kanske inte är medveten om sina rättigheter.

Största delen slutar

Av de som tar sin examen fortsätter ändå bara drygt 30 procent som kockar uppskattar Eskman.

- Det är ett faktum att det är ett genomströmningsyrke. Inom några år efter examen har största delen kommit på andra tankar. Det är sist och slutligen ett ganska tungt jobb.

- Jag ville egentligen alltid bli kock. Jag hade sett på tv-serier och tänkte att det verkade roligt men nu då jag har studerat i två och ett halvt år så har jag insett att det var fel val säger Roope Suuronen.

Mycket jobb för dem som stannar

Att så många hoppar av innebär att suget efter utbildad kökspersonal är stort och för dem som orkar med de långa timmarna i köket finns det goda möjligheter att gå långt.

- Jag skulle vilja öppna en liten restaurang som har en Michelinstjärna, säger Freddy Wikholm som hör till dem som känner att han hittat rätt yrke.

Mer om ämnet på Yle Arenan