Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krim folkomröstar om sin framtid

Uppdaterad 27.02.2014 22:10.

Det regionala parlamentet i Krim har beslutat att områdets invånare ska få folkomrösta om regionens framtid. Folkomröstningen hålls samma dag som Ukraina håller presidentval, det vill säga den 25 maj.

Det regionala parlamentet, vars byggnad stormades av beväpnade män på torsdagsmorgonen beslöt också på torsdagen att avskeda den regionala regeringen, som visat sitt stöd för den nya ukrainska regeringen.

Det regionala parlamentets talman Vladimir Konstantinov säger att det bara är just det regionala parlamentet som har makt i Krim.

- Den icke-konstitutionella revolution som radikalnationalister och väpnade gäng genomfört i Ukraina är en risk mot freden på Krim, sade Konstantinovs informatör enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Ryssland är inne på samma linje och kritiserar den nya regeringen i Ukraina. Samtidigt vädjar västländer till Ryssland att de inte ska provocera. Bland annat Storbritanniens premiärminister David Cameron har vädjat till Ryssland att respektera Ukrainas suveränitet. Samma önskan har framförts av USA.

- Vi följer noga med Rysslands militärövning, meddelade Vita huset på torsdagskvällen finsk tid.

IMF beredd att ge ekonomiskt stöd åt Ukraina

Ukrainas nya regering presenterades på onsdagskvällen och redan då varnade den nye premiärministern Arsenij Jatsenjuk för att landet står inför svåra tider. Han sade då att den nya regeringen måste stabilisera landet, både politiskt och ekonomiskt.

Den internationella valutafondens direktör Christine Lagarde uppgav på torsdagen att IMF kommer att skicka representanter till Kiev för att diskutera det ekonomiska stöd som Ukraina bett om.

Ukraina kommer att behöva minst 25 miljarder euro av väst eftersom landet inte klarar av att betala sina lån till andra länder och det försvunnit 50 miljarder euro från statskassan.

IMF och EU har redan tidigare lovat att landet får hjälp när en ny regering har tillsatts. Däremot kommer Ukraina sannolikt att tvingas gå med på hårda villkor för att få stödet.

Läs också:
Allt spändare på Krim - ryska jaktplan i beredskap
Demonstranter på Krim emot språklag - kräver rättigheter
Händelserna på Krim - minut för minut
Ryssland hjälper Krim?