Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bitcoin sysselsätter i Kimito

Från 2014
Uppdaterad 28.02.2014 16:12.

För mindre än ett år sedan startade Niko Punin företaget BFSB (Bit Fury Strikes Back) som säljer utrustning för bitcoinbrytning. I dag jobbar redan fem personer för Punins företag.

Bitcoin är en digital valuta som går att köpa via bitcoinbörser eller genom att så att säga bryta bitcoin. Bitcoinbrytning sker via dator och bygger på krypteringsteknik. Bitcoinen är baserad på matematik och styrs inte av varken banker eller andra instanser.

Företaget BFSB finns i en gammal bankfastighet på Vretavägen i Kimito och förutom att BFSB är enda återförsäljaren av så kallad miningutrustning i Finland är själva fastigheten den första som köpts med bitcoin i Finland.

- Det var en god vän som sålde, förklarar Niko Punin och jag propsade på att betala en del av köpesumman med bitcoin. För kompisen var det en god affär eftersom den digitala valutan snabbt råkade stiga i värde efter affären.

Bildtext Chips som behövs för myntning av bitcoin.
Bild: Yle/Monica Forssell

Största delen går på export

BFSB testar och säljer utrustning som behövs för brytning eller myntning av bitcoin. I praktiken handlar det om elektroniska kretskort som är försedda med ett särskilt chips.

Enligt Punin säljer BFSB tiotals apparater varje månad varav cirka 90 procent går på export. I höstas då företaget startade kostade en apparat cirka 20 000 euro.

Omstridd valuta

Det finns många olika åsikter om bitcoinen och en del anser att bitcoin används för penningtvätt, narkotikaaffärer och framför allt för att kringgå olika bestämmelser.

Niko Punin förklarar ändå att bitcoinen till skillnad från andra klassiska valutor har stora fördelar så som att valutan inte går att förfalska, källkoden är öppen och tack vare det kan en stor grupp av mänskor utan centralstyrning och utan att få oproportionerligt mycket makt, göra elektroniska avtal snabbt, säkert och billigt.

Efter att världens ledande bitcoinbörs Mt.Gox nyligen satte lapp på luckan, förekommer det just nu en del turbulens på den digitala valutamarknaden, men enligt Punin är turbulensen inte allvarlig.

Värdet på bitcoinen (på torsdag 430 euro) har sjunkit en del men med största sannolikhet kommer värdet åter att stiga, säger Punin.

- De dåliga stängs eller dör bort och genom att det skapas flere mindre börser får vi förhoppningsvis ett stabilare pris och attackerna mot enskilda börser minskar.

Säkerhetsproblem så som risken för att bli bestulen på sina bitcoin eller att en hacker lyckas bryta sig in på någon av de stora börserna hör till utmaningarna inom den digitala valutan. Men Punin tror
att bitcoinen så småningom kommer att förändra hela banksystemet - på samma sätt som internet förändrat postgången.