Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lundo och Tarvasjoki går samman?

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 10:42.
Bildtext Tarvasjoki kommunhus.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I dag, fredag, ska de nya kommunfusionsplanerna för Lundo och Tarvasjoki presenteras. Kommunerna ligger öster om Åbo, Lundo ca 15 km från Åbo och Tarvasjoki 35 km från Åbo, längs den tavastländska Oxvägen.

Men kommunerna har utvecklats väldigt olika. Tarvasjoki har skulder på 7,6 miljoner euro, det vill säga över fyratusen euro per invånare. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet bland kommunerna. Lundo däremot är en livskraftig kommun, som hela tiden får fler invånare.

Lea Fromholdt i Tarvasjoki
Bildtext Lea Fromholdt.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Tarvasjoki har redan två gånger fått kriskommunshjälp, men nu har staten sagt ifrån att kommunen inte får mer ekonomisk hjälp, utan måste söka andra lösningar. Kommunutredarna anser att en fusion med Lundo är den enda utvägen.

Bildtext Tarvasjoki välfärdscenter.
Bild: Yle/Linus Hoffman

En av orsakerna till Tarvasjokis dåliga ekonomi är det nya välfärdscentret. Lea Fromholdt i Tarvasjoki är stolt över det och över all service som finns på gångavstånd.

- Välfärdscentret blev dyrt, men det blev bra. Där finns läkare, hälsostation, åldringsvård och daghem - allt i samma byggnad.

Men kommunen överskuldsatte sig då servicecentret byggdes och depressionen slog till. Och servicen är just en av de saker kommunerna grälar om då fusionen ska göras. Tarvasjoki vill ha mera att säga till om i den nya kommunen är vad som är föreslaget, och vill bevara all närservice. Lundo å andra sidan skulle vilja ha ett samgångsavtal utan en mängd detaljerade punkter om vilken service som ska bevaras.

Lundo har många alternativ att välja mellan
Hemma hos familjen Slama i Lundo hinner fyraåriga Victor inte fundera så värst mycket på nya kommuner. Han berättar att han ska bygga hus överallt, han ska ha tusen radioapparater, han undrar hur jag kan banda med bara en mikrofon och han berättar att han ska ut och cykla med pappa - allt i samma mening.

Victor Slama funderar hur nya kommunmedlemmar ser ut.
Bildtext Victor Slama
Bild: Yle/Linus Hoffman

Pappa Andreas Slama har däremot följt med diskussionerna om kommunsammanslagningar, eftersom Lundo utreder samarbete med dels Åbo, dels Auranmaa, samtidigt som man förbereder en fusion med Tarvasjoki. Han ser två större fördelar med att införliva Tarvasjoki.

- Vi har länge talat om att bygga en simhall i Lundo. Det finns det däremot i Tarvasjoki, så nu får vi äntligen en sådan. Och sedan finns det nya välfärdscentret, men knappast är det många som kommer att utnyttja dem. Tarvasjoki ligger österut, medan de flesta arbetsresor och all kultur ligger västerut, i Åbo.

Enligt utredarna borde fusionen genomföras så snabbt som möjligt och i bästa fall kunde den nya kommunen inleda sin verksamhet redan 2015. Kommunfullmäktige i Tarvasjoki och Lundo ska inom april bestämma sig för om de godkänner samgången.

Tarvasjoki har 2 000 och Lundo 17 000 invånare.