Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Alla mår inte bäst av att bo hemma"

Från 2014
Uppdaterad 28.02.2014 09:44.
Servicecenter för åldringar i Lojo
Bildtext Det finns 117 platser på servicecentret för åldringar i Lojo. Då tillbygget blir färdigt ökar platserna med 54.

I Lojo har man lyckats nå regeringens mål att under tre procent av de som har fyllt 75 år vårdas på institution. Men enligt den geriatriska överläkaren Taina Hammarén är det inte alltid billigare och bättre att en gammal och sjuk person bor hemma.

I Lojo har man precis som på många andra ställen i landet utgått från att minska på institutionsvården och har i stället utvecklat hemvården och ökat det effektiverade serviceboendet. För tillfället bor 2,7 procent av de Lojobor som har fyllt 75 år på institution och 5 procent på serviceboende. Tillsammans är det under åtta procent - en siffra som Taina Hammarén tycker att är lite för låg.

5 min
Programmet är inte längre tillgängligt
8 min
Programmet är inte längre tillgängligt
Taina Hammarén
Bildtext Taina Hammarén

- Åtta procent är en ganska optimal mängd av platser, säger hon. Jag tror att det är en för optimistisk tanke att alla ska vårdas hemma. En del är så sjuka och minneslösa att de måste få vård dygnet runt någon annanstans. De klarar sig bättre och det blir också billigare om de finns på ett ställe där de får ett tryggt boende och tillräcklig vård.

Många vårdbehövande

I dag finns det ungefär 72 platser på institutionsvård i Lojo, medan det finns 185 platser på serviceboende, plus 54 platser som är på kommande i nybygget vid Servicecentret för åldringar. Sammanlagt kommer 48 institutionsplatser att försvinna också då Gårdsbacka åldringshem stänger. Dessutom köper Lojo stad sammanlagt 100 platser på privata serviceboenden.

Lojo stad har uppfyllt regeringens mål att under tre procent av de som har fyllt 75 år ska bo på institution. Men enligt Taina Hammarén ska man inte stirra alltför blint på benämningar - skillnaden mellan institutioner och serviceboende är inte alltid väldigt tydlig.

- I dag handlar det främst om vad patienten betalar för sin plats och vård och på vilket sätt kostnaderna uppkommer. De som vårdas är nog ganska lika, säger hon. Många av de som bor på servicehem behöver mycket hjälp, så vi behöver mycket personal och då blir det nästan som på en institution.

Hemvården måste ännu utvecklas

I Lojo får närmare 10 procent av de som har fyllt 75 år hemvård. Enligt överläkare Taina Hammarén har den utvecklats mycket, men det finns också en hel del kvar att göra inom hemvården.

- Främst handlar det om att utbilda personalen medicinskt , säger hon. Vi måste också utveckla närståendevården, som ligger på en låg nivå i staden.

"Hemvård inte alltid bra"

Gudrun Lahtinen
Bildtext Gudrun Lahtinen

Gudrun Lahtinens man flyttade in i ett servicehem för tre månader sedan. Han hade tur och fick snabbt en plats då han blev dålig. I medeltal är väntetiden fyra månader för att man ska få plats på ett serviceboende i Lojo.

Enligt Lahtinen är det inte alltid bäst att bo hemma då man är gammal.

- I vissa fall är det säkert det rätta, men i andra fall är det inte så. Jag vet många som bor hemma och är livrädda. Senast i går ringde en bekant klockan sex och frågade vad hon skulle göra eftersom hon hade bråttom till toaletten, men hemservicen kom först klockan halv åtta. Inte ska det vara på det sättet, säger Lahtinen.

Hellre smått än stort

Birgit Pihl
Bildtext Birgit Pihl

Birgit Pihl, 78 år, har personligen inte stiftat närmare bekantskap med äldrevården. Hon bor gärna hemma så länge det bara är möjligt.

- Om jag måste flytta någonstans, så skulle jag gärna bo på ett litet servicehem, säger hon. Jag tycker inte om store enheter utan önskar mera personlig vård och möjlighet till umgänge med bekanta.