Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina: Väpnad ockupation på Krim

Uppdaterad 28.02.2014 10:59.
Bildtext På torsdagen stormades det regionala parlamentet i Krim av proryska styrkor.

Från Ukraina rapporterades tidigt på fredag morgon att beväpnade män har intagit flygplatsen i Krims huvudstad Simferopol. Senare på morgonen rapporterades att en flygplats i hamnstaden Sevastopol omringats av ryska trupper.

Enligt ögonvittnen anlände ett femtiotal män till flygplatsen i Krims huvudstad Simferopol natten till fredagen och hissade den ryska flottans flaggor. Nyhetsbyrån AFP:s utsände rapporterar att flygplatsen ändå fungerar helt normalt och att männen snarare står utanför flygplatsen och bevakar den.

Igår ockuperades det regionala parlamentet i Simferopol av en liknande prorysk styrka.

Lugnt på flygplatsen

Finländaren Timo Reinikainen befann sig på flygplatsen i Simferopol tidigt i morse, på väg till Kiev, och han säger att allt var lugnt på flygplatsen. Flygen kom och gick enligt tidtabell. Han såg inga beväpnade män. Enligt utsända för internationella medier patrullerar de beväpnade männen i utkanterna av flygplatsen.

Reinikainen berättade också att lokala människor berättat för honom att centrum av Simferopol är helt stängt. Krimtatater och människor av ukrainsk börd stoppas då de försöker ta sig in i centrum. Bara människor av rysk börd släpps in.

Flygplats i Sevastopol ockuperad

Den ryska nyhetsbyrån Interfax och det ukrainska inrikesministeriet uppgav senare på fredag morgon att ryska trupper har intagit flygplatsen i hamnstaden Sevastopol.

Soldaterna sade till Interfax att de är där för att det inte flygs in ukrainska aktivister till Krim. Den ryska marinen har en stor flottbas i Sevastopol, trots att staden ligger på ukrainskt territorium.

Senare tillbakavisade den ryska Svartahavsflottan för Interfax att dess trupper skulle vara involverade.

Liksom de beväpnade männen vid parlamentsbyggnaden och flygplatsen i Sinferopol, bär de uniformerade männen och deras fordon på flygplatsen i Sevastopol inga igenkänningstecken.

Ukrainas inrikesminister fördömer handlingen och beskriver den som väpnad ockupation.

Janukovytj förbereder presskonferens

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj ska tidigt på fredag morgon ha anlänt till sydryska Rostov-na-Donu (Rostov vid Don). På torsdagen lät han meddela att han ska hålla en presskonferens där.

Den nya ledningen i Kiev har efterlyst Janukovytj för massmord och delaktighet i dödsskjutningarna på Självständighetstorget i Kiev.

Den nya ledningen fick ett erkännande sent på fredag kväll då USA:s vice president Joe Biden ringde upp Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk och talade om för honom att USA välkomnar övergångsregeringen i Ukraina.