Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyländska dialekter tredubbelt mobbade

Från 2014
Uppdaterad 12.03.2014 08:08.
Helena Palmén
Bildtext Helena Palmén i sitt hem i Lovisa

De östnyländska dialekterna står inte högt i rang bland många språkforskare.

Det konstaterar forskare Helena Palmén, som nyligen disputerade i Helsingfors universitet med doktorsavhandlingen Identitet i samspråk.

Hon säger att dialekterna redan historiskt har fått en undanskymd position. Det skedde då ett standardskriftspråk uppstod i Mälardalen på 1700-talet, ett språk som spred sig och blev ett prestigetalspråk. I det skedet kom dialekterna att framstå som en sämre varietet av ett språk. Det är de definitivt inte - de är människors modersmål, säger Palmén.

- I Östnyland har vi en tredubbel minoritetssituation. Vi är svenskar i Finland, sen talar vi dialekt och slutligen anses vår dialekt inte vara tillräckligt genuin eller bra.

Nedtystad

Palméns doktorsavhandling har inte uppmärksammats utanför Östnyland. Till exempel Hufvudstadsbladet har inte skrivit om den. Det handlar om människors modersmål och rätten till att få identifiera sig på sitt språk i tillvaron, säger Palmén.

Hennes avhandling har väckt starka reaktioner bland språkforskare. Hon tror ändå inte att hon har skaffat sig fiender.

- Vi lever ändå år 2014, kvinnorna har fått bli präster redan länge och nu är det väl dialekternas tur att få träda fram så småningom, säger Palmén.

Forskare Helena Palmén visar i sin doktoravhandling att dialekten ger östnylänningarna en bred språklig kompetens.

Helena Palméns avhandling "Identitet i samspråk"
Argbiggorna sjunger Veselaande

Mer om ämnet på Yle Arenan