Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga politiker ser olika på tvång att betala för föräldrarna

Från 2014
Bildtext Susanna Koski, Teppo Säkkinen och Li Andersson har olika syn på förpliktelse att försörja gamla föräldrar.
Bild: Yle/Ilkka Ruuska/Vänsterförbundet

Synen bland unga politiker är delad i fråga om det livligt debatterade förslaget från professor Urpo Kangas, att vuxna finländare borde vara skyldiga att försörja sina gamla föräldrar. Det visar sig när man frågar partiernas ungdomsorganisationer.

I Centerunga är ordförande Teppo Säkkinen nöjd. Han har nyligen undertecknat ett ställningstagande för just ett sådant system. Centerunga kallar det omvänd försörjningsplikt.

- Vi måste diskutera hur medborgana ska börja ta mera ansvar för sig själva och för sina anhöriga, säger han i partiorganet Suomenmaa.

Vänstern: Hårresande!

I Vänsterunga är ordförande Li Andersson av helt motsatt åsikt. Hon säger till Yle Nyheter att det är samhället som ska bekosta vården av äldre med hjälp av inkomstöverföringar och beskattning.

- Ökar behovet av vård så måste man beakta det i beskattningen. Det behöver inte vara fråga om att höja inkomstskatten, utan det kan gälla andra typer av skatter, anser Andersson.

Ordförande för de unga socialdemokraterna, Joona Räsänen är inne på samma linje. Han säger att finland ska hålla fast vid den Nordiska välfärdsmodellen.

- Centerungas inställning är hårresande, säger han.

Samlingspartister: Inget för lagboken

Ordförande för de samlingspartistiska unga Susanna Koski tycker att vuxna har ett moraliskt ansvar att ta hand om gamla föräldrar.

- Men inte ska man lagstifta om det. Det måste ske frivilligt, säger hon.

Svensk ungdoms ordförande Niklas Mannfolk säger att det bästa vore att satsa mera på anhörigvården.

- Det borde bli mera attraktivt att ta hand om anhöriga både ekonomiskt och praktiskt. Det förutsätter att bidragen höjs och att arbetsgivarna blir bättre på att ordna med deltidsjobb, säger han.

Hos de unga sannfinländarna välkomnar ordförande Simo Elo debatten och tycker att det är värt att åtminstone överväga förslaget att finländare borde vara skyldiga att försörja sina gamla föräldrar.