Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Nakenhet ger samhörighet

Från 2014
Uppdaterad 03.03.2014 10:04.
Bildtext Satu Tuomisto
Bild: Marina Helenelund/Yle

En av Bettinas gäster på måndag är koreografen Satu Tuomisto, vars dansföreställning ”Riisuttuna” redan fått stora rubriker och upprört många. Skådespelarna är nämligen nakna hela pjäsen igenom och i en av föreställningarna ska också åskådarna vara avklädda.

Satu Tuomisto säger att idén till den nakna dansföreställningen kom när att hon funderade på vad människan är om man tar bort allt påklistrat, såsom roller, inlärda beteendemönster, attityder och en hel massa förväntningar som samhället sätter på oss. Också kläderna hör till den kategorin.

- Kläderna är ju som en skyddsmur runt oss, säger Satu Tuomisto.

Satu tog bort allt onödigt och är förvånad över att just nakenheten har förorsakat så kraftiga reaktioner. Den är bara en del av helheten. Nakenhet i danskonsten är inte ett nytt fenomen, säger Satu. Hon visste att nakenhet intresserar människor, men inte att det skulle bli en så stor skandal av det.

Naken publik

En av föreställningarna är speciell såtillvida att också publiken förutsätts vara avklädda. Idén till det kom från början från en privatperson, men det är inte heller något nytt enligt Satu. Det har funnits teaterföreställningar tidigare också där publiken varit naken.

- Jag tvingar ingen att klä av sig, säger Satu. Tvärtom ger jag publiken möjlighet att känna samhörighet och närma sig temat lättare.

Satu tror inte att nakenheten är en lätt sak för alla. Folk blir ofta generade och pinsamt berörda framför nakenhet. Det är inte en naturlig sak för alla och på grund av påtryckningar har föreställningarna en åldersgräns på 16 år.

Delade åsikter

Människorna är tudelade inför nakenhet. Många ser inget problem i det utan säger att nakenhetsdiskussionen ju fördes redan på 1970-talet. Andra är bekymrade och tycker att det är omoraliskt och anstötligt och påstår att det inte ens är konst.

- Jag är förbryllad över kritiken, säger Satu Tuomisto. Jag hade mina egna motiv att skala av allt och kläderna var bara en del av det.

Många gör anspelningar på sex och det tyder på att man inte kan handskas med nakenhet utan att kombinera det med sex. Där finns någon slags rädsla inblandad, funderar Satu.

Bild: Marina Helenelund/Yle

- Genom konsten testar jag på samma gång också mina egna gränser, säger Satu.

Övriga gäster i programmet är deckarförfattaren Stefan Tegenfalk, formgivaren och konstnären Stefan Lindfors, koreografen Satu Tuomisto och sångaren Topi Latukka med bandet Softengine, Finlands representant i Eurovison Song Contest.

Programmet sänds måndagen den 3 mars kl. 21.00 på Yle Fem och kan efter sändning ses på Arenan.