Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska militärhelikoptrar över Krim

Från 2014
Uppdaterad 28.02.2014 15:49.
Bildtext En overifierad Youtube-video sägs visa hur ryska helikoptrar flyger in över Krim

Den ukrainska gränsbevakningen uppger att ett tiotal ryska militärhelikoptrar har flugit in över ukrainskt luftrum. Helikoptrarna ska ha kommit från Ryssland och flugit in över Krimregionen.

En overifierad Youtube-video sägs visa ryska helikoptrar över Krim på fredagen.

Gränsbevakningen uppger också att ryska trupper har omringat en ukrainsk gränsbevakningsenhet i hamnstaden Sevastopol, där den ryska Svartahavsflottan har sin bas.

Samtidigt säger Ukrainas högsta säkerhetschef Andrij Paruby i ett tv-tal att ukrainsk polis har återtagit kontrollen över flygplatserna i både Sevastopol och regionhuvudstaden Simferopol som omringades av oidentifierade beväpnade män under natten.

Han anklagar Ryssland för att stå bakom händelserna och säger att Ukraina överväger att utlysa undantagstillstånd på Krim.

Ukrainas parlament i Kiev bad tidigare på fredagen att FN:s säkerhetsråd sammankallas för att diskutera den spända situationen i landet. Parlamentet kräver också att Ukrainas territoriella integritet respekteras -enligt ett avtal från 1994 som USA, Ryssland och Storbritannien har undertecknat.

Mystiska trupper i rörelse

Oidentifierade trupper dök på torsdag kväll och fredag natt upp vid de två flygplatserna på Krimhalvön. Beväpnade män patrullerade kring flygplatserna i Krims huvudstad Simferopol och i hamnstaden Sevastopol, där den ryska Svartahavsflottan har sin bas.

Liksom de män som på torsdagen intog det regionala parlamentet i Simferopol bär de inga tecken som går att känna igen.

Flygtrafiken till Simferopol uppges ha fortsatt som vanligt. Flygplatsen i Sevastopol är mindre och har en mera militär karaktär, den ägs av det ukrainska försvarsministeriet.

Ukrainas nya regering har reagerat kraftigt - landets inrikesminister beskriver händelserna på Krim som en väpnad ockupation.

Inrikesministern anklagade Ryssland för att ha ockuperat flygplatsen i Sevastopol - medan den ryska Svartahavsflottan tillbakavisar att dess enheter skulle vara inblandade.

De oidentifierade beväpnade männen själva har varit fåordiga, men det förekommer uttalanden där de beskriver sig som hörande till lokala pro-ryska självförsvarsenheter.

Läs också:
Ukraina: Väpnad ockupation på Krim
Vad händer på Krimhalvön?