Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Missbrukares barn berättar om livet bland flaskorna

Från 2014
Uppdaterad 28.02.2014 13:18.
Söndrig vinflaska
Bild: Yle

Det är starka berättelser som kampanjen "Glasskör barndom" publicerar. Inom ramen för kampanjen har man bett unga personer som har vuxit upp i familjer med supande föräldrar berätta sina historier.

Uppropet har resulterat i hundratals anonyma berättelser. En del av dem kan man ta del av på kampanjens finskspråkiga webbplats "Lasinen lapsuus", både som text och som video.

Kampanjen vill peka på hur viktigt det är att lyssna på barnen och förstå deras situation i missbrukarfamiljer.

- Barn är mycket skarpsynta. Många föräldrar skulle förvånas av hur starkt barnen påverkas av händelser under uppväxten, säger Janne Takala som koordinerar kampanjen inom A-klinikstiftelsen.

"...varför blir mammas röst gäll på kvällarna och veckosluten? Varför blir pappas ögon grumliga?"

Kampanjen har bett de berörda berätta sina historier också för att det kan vara hälsosamt för dem att få ge utlopp för sina känslor och traumatiska minnen.

Berättelserna visar att barnen till supande föräldrar ofta drömmer om att få leva ett vanligt vardagsliv. De längtar efter familjegemenskap kring matlagning, filmtittande eller utflykter.

Flera av skribenterna berättar också hur de som barn har fått ta ansvar för hemmet, för syskon och till och med för sina föräldrar.

"Är mamma här, frågar jag vid hennes stamställe. Jag hittar henne dåsande vid ett hörnbord."

Det är inte bara barn till dagligen supande föräldrar som tar skada, framhåller Janne Takala vid kampanjen "Glasskör barndom".

- Alla föräldrar borde tänka på att undvika också enstaka gånger med överdrivet alkoholbruk när barnen är närvarande.

Kampanjen har som mål att väcka diskussion i hemmen om alkoholbruk. En förutsättning för att föräldrar inte skadar sina barn med sitt drickande är enligt kampanjen att de är medvetna om hur det påverkar barnens känsloliv.

Diskussion om artikeln