Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

IT-doktorn: Appar, spellistor och egna molntjänster

Från 2014
Uppdaterad 14.12.2015 09:40.
IT-doktorn illustration
Bild: Yle/Mårten Seiplax

IT-doktorn svarar denna gång på hur man får spellistor på mobilen, om man kan lita på begagnade pekplattor och om det går att skapa en egen molntjänst.

IT-doktorn - Fråga oss! (2014)

IT-doktorn har avslutats. Tack till alla som skickade frågor. IT-doktorns beskrivning: Undrar du varför du inte kan öppna en webbsida, vad en app, Flash, Silverlight, CSS, Javascript eller Mac-adress är för något? Varje vecka kommer vi att besvara ett urval av de frågor som skickats in till oss. Som Radiodoktorn eller Naturväktarna men på webben. Vi som svarar på dina frågor är Alexander, Eemeli, Joakim, Kristoffer och Mårten.

Fråga: Spellistor på mobilen

Hej, är en medelålders tant och har fått en Samsung Galaxy II (tror jag) smarttelefon och jag skulle villa ha spellistor som jag kan lyssna på när jag motionerar o.s.v. Har sett att man kan det.(skärpt på den punkten!:D) .Alla som jag frågar säger att ja ja du måste ladda ner si eller så... Men som jag inte kan och är rädd att trassla in mig i något oåterkalleligt och dyrt förhållande med okänd.

Svar: Det finns egentligen två angreppssätt på den här frågan. Det första alternativet är att använda den musik som du redan från tidigare har på din dators hårddisk, och synkronisera den musiken till din mobil. För att få över musiken till din telefon så brukar det vara lättast att använda den programvara som hör till telefonen. När du sedan fått över din musik till telefonen så kan du använda telefonens inbyggda musikspelare för att skapa spellistor med den musik du kopierat över till telefonen. För att hitta ny musik så kan man antingen importera den musik man har på cd-skivor till datorn eller så köper man musiken på nätet, från ställen som iTunes eller Amazon, eller någon annan av de otaliga ställena som säljer musik på nätet idag.

Det andra alternativet är att använda en molnbaserad tjänst för att få tillgång till den musik du vill lyssna på. Störst av de tjänsterna är Spotify som nu också finns i gratisversion för din mobil. Där behöver du inte ha egna kopior av den musik du vill lyssna på, utan du får tillgång till hela det musikbibliotek som Spotify har gjort tillgängligt. Själva Spotify-appen hittar du i telefonens app-butik och den är gratis att ladda ner.

Google har också kommit fram med en produkt som är ett mellanting mellan att använda sin egen musik och att spela musik från molnet, med sin Google Play Music. Där kan du dels ladda upp din egen musik från datorn till Google, och så kan du lyssna på den med bland annat din mobiltelefon.

Det som är viktigt att komma ihåg då det gäller att spela musik som kommer över telefonens mobildata-anslutning är att man behöver veta hurdant data-abonnemang man har i telefonen så att man inte får otrevliga överraskningar då telefonräkningen kommer.

Fråga: Kan man lita på att en begagnad pekplatta är ok?

Jag köpte en begagnad pekplatta på huutonet nyligen. Såvitt jag kan se är tillverkarens Windows 8.1 inställningar återställda. Men,men.. Hur kan jag kontrollera att säljaren inte gömt något slag av spionprogram (malware) på datorn. Jag har installerat ett välkänt säkerhetsprogram, som meddelar att datorn inte är "infekterad". Räcker det som försäkran att datorn är ren?

Svar: Det bästa sättet att försäkra sig om att inget oväntat slinker med en begagnad pekplatta är att själv göra en fabriksåterställning av den före man tar den i bruk, oberoende av om den förra ägaren har gjort det eller inte. Vid en fabriksåterställning så får man välja att den raderar allt innehåll och alla inställningar och då borde också alla eventuella skadeprogram stryka med.

Fråga: En egen molntjänst?

Kan man skapa en lokal molntjänst för sin skola eller klass med Windows Server 2012 på nåt behändigt sätt, dvs så att data som sparas i molnet i själva verket lagras på en lokal server istället för hos NSA i USA? Alla existerande molntjänster som Gdrive, Skydive (Onedrive), iCloud och Dropbox m fl borde ju dömas ut direkt då data som sparas där verkligen inte kan anses som säkert t ex för studentskrivningar, prov, osv. Vem skulle i så fall vara ansvarig om data plötsligt inte kan nås?

Svar: Det är en väldigt angelägen fråga för många idag, då det kommer nya nyheter om spioneri och övervakning med jämna mellanrum. Lyckligtvis finns det idag goda möjligheter att skapa sin helt egna molntjänst, förutsatt att man har en egen server att tillgå, och en internet-förbindelse som man kommer åt maskinen med. En av de Open Source-produkter som kommit längst med att skapa möjligheter för en egen molntjänst är OwnCloud, som erbjuder allt från synkroniserad fillagring till kalendrar och bildgallerier. Owncloud har också stöd för mobiltelefoner.

Fråga: Vad är en app?

En av våra läsare frågade oss vad en app är för något. Det är en väldigt bra fråga - app är ett modeord som slängs omkring till höger och vänster i alla möjliga sammanhang och av alla möjliga olika människor, men alla vet säkert inte vad det är frågan om. Som så ofta med modeord, så är förklaringen väldigt simpel : En app är helt enkelt ett dataprogram. Egentligen är det inte konstigare än så, men man använder typiskt ordet app om program som används i mobila apparater som smarttelefoner och pekplattor. App är egentligen en förkortning av ordet “applikation”, som betyder just dataprogram.

En annan sak som skiljer appar från traditionella program är att appar typiskt sköter endast en uppgift och alltså är ganska små till sin funktionella omfattning. Du bestämmer vad din mobil eller pekplatta kan göra genom att installera olika appar som alla fyller en specifik funktion. Kanske behöver du en väderapp som kollar var du bor med telefonens GPS och sedan berättar hurudant väder du får i kväll. Kanske skaffar du en spelapp med små fåglar som du skjuter iväg med en katapult för att krossa de elaka grisarnas byggnader. Om du vill kan du installera en Yle Arenan app som kan visa alla de program som kan ses på Arenan rakt i telefonen! Väldigt populära är också appar som visar hur du ska navigera någonstans till fots eller med bil, för att inte tala om appar som frågar vart du är på väg och sedan visar vilken eller vilka bussar, tåg och spårvagnar du ska ta för att komma fram så snabbt som möjligt. I de nyaste tidtabellsapparna kan du till och med på en karta följa med var just din buss rör sig i detta ögonblick. Gemensamt för alla dessa appar är att de koncentrerar sig på att göra en sak så bra som möjligt.

Appar är ett banbrytande koncept, eftersom alla de större mobiltillverkarna också har öppnat egna appbutiker och en stor del av deras inkomster kommer från försäljning av appar. T.ex Apple har en appbutik med över en miljon olika appar att välja mellan. Varje vecka presenteras de hetaste nya apparna i butiken och man kan även bläddra i listan över de populäraste apparna. Det här gör att konsumenter regelbundet får tillgång till nya fina appar som kan ge helt nya funktioner eller ersätta gamla appar med något som funkar ännu bättre. Totalt har Apple sålt 60 miljarder(!) appar åt ivriga mobilanvändare. Typiskt för appar är att dom antingen är gratis, eller kostar väldigt lite (i medeltal mellan 89 cent och 5 euro). Tack vare de enorma volymerna som säljs, så är apparna ändå väldigt lönsamma för tillverkarna.

En annan sak som är typisk för appar är att de flesta inte tillverkas av Apple, Microsoft eller Google själva, utan av tredje parter, helt vanliga företag eller privatpersoner som vill göra ett program och sälja det via någon mobiltillverkares appbutik. Då fördelas inkomsterna mellan de två parterna till exempel så att mobiltillverkaren får 30% och apputvecklaren 70% för varje såld app.

De flesta mobila apparater kommed med vissa färdigt installerade appar. T.ex appar för e-post, webb-bläddrare och naturligtvis appbutiken finns ofta installerade när man första gången startar en ny apparat. Övriga appar måste man själv ladda ner från appbutiken och installera.

Tanken bakom apparna är att det ska finnas en lämplig app för alla tänkbara behov. Det är faktiskt en av de största tillverkarnas slogan: “Det finns en app för det!”. Det är ganska vanligt att en mobilanvändare t.ex ställer frågan “kan jag ha en ordbok som översätter från spanska till svenska i min telefon?”. Då är svaret oftast “det finns en app för det”. Man går in på mobiltillverkarens appbutik, söker på “ordbok spanska” och på mindre än en minut har man en fullständig spansk/svensk ordbok i sin telefon som bara kostade 3,99€.

Kort sagt är appar alltså ett sätt för varje användare att skräddarsy sin egen mobilupplevelse.

Fråga: Vad är Wi-Fi?

Wi-Fi eller Wifi, som det också får skrivas är ett produktnamn som uppfanns år 2000. Med det avses alla trådlösa nät som följer en viss standard. Om du hört om Wlan, så är det i praktiken samma sak. Termen Wi-Fi utvecklades av en reklambyrå som en ordlek med anspelningar till Hi-Fi som på den tiden användes för att hänvisa till musikutrustning av speciellt hög kvalitet.

Alla moderna telefoner, pekplattor och bärbara datorer har stöd för Wifi, men typiskt är det endast telefoner som garanterat har stöd för GSM-data, eftersom GSM-data egentligen behövs bara i apparater som används utanför hemmet och arbetsplatsen. GSM-data är ett sätt att skicka datatrafik över GSM-nätet över samma förbindelse som telefonsamtalen går. Betalar man lite mera kan man också få GSM-data till sin pekplatta eller sin bärbara dator. Det här är inte alltid en optimal lösning, eftersom varje apparat som ska använda GSM-data kräver ett eget SIM-kort. Det är lätt att räkna ut att en normal familj skulle behöva 20-30 SIM-kort för att koppla upp alla apparater på internet över GSM-data. Det är här Wifi kommer in: Man har en apparat med internetförbindelse, t.ex ett adsl-modem eller en s.k “mokkula” som man kopplar till en Wifi-apparat, en s.k Wi-Fi router. Alla bärbara datorer, pekplattor, telefoner, tv-apparater, skrivare och övrig utrustning inom räckhåll som har Wifi-stöd kan sedan koppla upp sig på internet trådlöst via Wifi-routern.

En Wifi-router är alltså en knutpunkt för all trådlös trafik i hemmet eller på arbetsplatsen. Wifi har ganska kort räckvidd och man ska helst inte vara längre än 10m från Wifi-routern i ett vanligt hus, eftersom signalen försvagas snabbt om den går genom väggar och tak mellan våningar. Utomhus kan signalen i teorin fungera på ett avstånd av flera hundra meter.

Frågeställaren undrade främst varför det är så viktigt att vara på ett Wifi-nät i stället för att använda GSM-data. Frågeställarens telefon hade uppmanat att använda Wifi för att installera ett stort program. Det som är viktigt att veta är att GSM-data alltid är underställt någon form av kontrakt. I vissa fall betalar man per megabyte överförd data och då kan det plötsligt bli dyrt att bara ladda ner och installera en stor app i sin telefon, även om appen är gratis. Därför varnar vissa telefoner om man försöker installera appar över en GSM-dataförbindelse. Därtill kommer att det är väldigt dyrt att använda GSM-data utomlands pga något som kallas roaming. Med roaming avser man telefonens förmåga att använda också andra leverantörers nätverk om man inte kan nå sin egen leverantör. Det betyder att du lätt kan ringa hem, även om du befinner dig i USA. På grund av komplicerade kontrakt mellan leverantörer i olika länder kan roaming-dataförbindelser vara väldigt dyra utomlandsifrån. Om man använder en mobiltelefon med finskt kontrakt i USA kostar dataöverföringen omkrign 12 euro per megabyte. Ett spel till mobiltelefonen kan lätt vara över 100 megabyte och kostar alltså 1200 euro att ladda ner, även om spelet i sig är gratis! Apples populära videosamtalsteknik FaceTime använder omkring 3 megabyte data per minut, vilket innebär att ett videosamtal hem från USA kostar 40 euro i minuten! Inte underligt att telefonen varnar och rentav hindrar en från att ladda ner stora mängder data över GSM.

Det bästa man kan göra är att försöka hitta ett öppet (oskyddat) Wifi-nätverk att koppla upp sig på. Det kan vara ganska lätt utomlands, eftersom många caféer, hotell, konferenscentrum och andra företag gärna erbjuder gratis Wifi för att locka kunder.