Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Based on a True Story vinner

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Dallas Buyers Club, Matthew McConaughey. Jared Leto
Bildtext Den Oscarsnominerade filmen Dallas Buyers Club är en film delvis baserad på verkliga händelser.
Bild: Future Film

Har dokumentären spelat ut sin roll då filmer som baserar sig på verkliga händelser verkar bli allt mer populära? Vi har talat med unga studerande och filmkritiker Johanna Grönqvist.

Paulina Tuhkunen föredrar film framför dokumentärer - Spela upp på Arenan

Dallas Buyers Club, 12 Years a Slave och Wolf of Wall street är alla Oscarsnominerade och stoltserar med den klyschiga sloganen: "Based on a true story" - baserad på en verklig händelse. Men vad är det som gör det så populärt att se filmer som handlar om något som hänt på riktigt? Och har den verklighetsbaserade filmen tagit över dokumentärens roll i samhället?

Verkligheten inte attraktiv

Jenna Vierinen
Bildtext Jenna Vierinen
Bild: YLE/Lucas Dahlström

Paulina Tuhkunen som studerar på Arcada lockas mer av de underhållande filmerna än dokumentärer som behandlar samma ämne.

Thomas Wikfors
Bildtext Thomas Wikfors
Bild: YLE/Lucas Dahlström

- Jag tror att det är intressantare med kändisar som spelar huvudrollerna. Publiken vill ha en lätt och underhållande version av verkligheten. Jag litar inte på att allt som sker i filmen har hänt på riktigt, men man får veta vad som hänt i stora drag, säger Tuhkunen.

Studiekompisen Marie-Helene Steinmetz håller med.

- Dokumentärer innehåller inte lika många effekter, de är inte lika mångsidiga. Jag ser hellre på film. Filmen är mera attraktiv.

Att filmerna inte är lika faktatunga som dokumentärerna är alltså något som inte verkar störa. Då Jenna Vierinen, som studerar till kulturproducent, vill veta något om en händelse går hon hellre till den fiktiva filmen än till dokumentären.

- Dokumentärer är på något sätt för verkliga. Det är inte samma drama i dem, säger Vierinen.

Thomas Wikfors som studerar film & TV på Arcada ser hellre på dokumentärer än filmer som handlar om samma ämne. Han tror att personer som inte tycker om dokumentärer är rädda för att se verkligheten.

- Jag tror att verklighetsbaserade filmer är populära för att det känns verkligt trots att det inte är det. Jag tror att många inte vill se dokumentärer för att de inte vill se verkligheten.

Så bearbetar vi händelser

Programmet är inte längre tillgängligt
Myteriet: Johanna Grönqvist, filmkritiker på YLE - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Johanna Grönqvist, filmkritiker på YLE, menar att verklighetsbaserade filmer är en gammal trend. Hon säger att det har varit så de senaste 50 åren. Grönqvist tror att det handlar om att vi vill se filmer som handlar om sanna historier för verkligheten är så kaotisk för oss att vi kan ha svårt att greppa den.

En berättelse baserad på verkligheten gör att det blir det enklare för oss att ta in innehållet i vårt medvetande men också förstå vad det var som egentligen hände?

– Om man tar andra världskriget som exempel. Kriget pågick under flera år och det var svårt att greppa vad som egentligen hände på olika plaster runt om i världen. Nu efteråt fortsätter vi att göra filmer om kriget om och om igen. Det är ett sätt att bearbeta och förstå kriget eftersom det var en så traumatisk händelse. I dag finns det många som inte har upplevt det andra världskriget, men som vill förstå vad som hände eftersom det fortfarande färgar vårt samhälle.

I dag finns det många som inte har upplevt det andra världskriget, men som vill förstå vad som hände eftersom det fortfarande färgar vårt samhälle.

Marknadsföringsknep

Men det handlar också om marknadsföring säger Johanna Grönqvist. En film säljer bättre om kan säga att den är inspirerad av verkliga händelser och baserad på verkliga personer.

– Men så fort det står i en fiktiv film att den är baserad på verkliga händelser så måste man också inse att allt kanske inte stämmer överens med verkligheten. Manusförfattare, producenter och regissörer anser att de har rätt att ta vissa poetiska friheter och att de får tolka historien som de vill. Ofta ändrar man dessutom på händelseförloppet och man leker med tiden för att få en dramaturgiskt bättre historia.

Bildtext Johanna Grönqvist tror att vi vill se filmer som handlar om sanna historier för verkligheten är så kaotisk för oss att vi kan ha svårt att greppa den.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Två skilda saker

Johanna påpekar att man under inga omständigheter heller kan jämföra dokumentär och film. En fiktiv film är alltid en fiktiv historia medan en dokumentär handlar om en faktisk händelse.

– I en dokumentär filmar man en händelse om de människor som varit med om det. En fiktionsfilm är alltid en påhittad historia fast den är baserad på en verklig händelse.

Dokumentärer bättre än filmer

En dokumentär behöver inte vara knastertorr, tråkig och ointressant. Johanna Grönqvist tror att många kan ha en felaktig bild av vad en dokumentär egentligen är.

– I dag görs det så otroligt fina dokumentärer. Många gånger slår dokumentärerna de fiktiva filmerna med hästlängder. Ta till exempel The Act of Killing som är Oscarsnominerad och som handlar om folkmordet i Indonesien på 60-talet. Det är en helt otrolig film. Den gjorde ett så outplånligt intryck på mig att när jag såg den första gången på DVD var jag tvungen att stänga av filmen mitt i för det blev för häftigt för mig. Man kan inte tro sina ögon när man ser den dokumentären och det som de berättar i den filmen är faktiskt sant.

Rösta på din favoritfilm och dina favoritskådisar inför Oscarsgalan.

Läs Tedi och Emils funderingar kring alla de Oscarsnominerade filmerna och rösta fram den bästa filmen.