Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Val + Twitter = Sant

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:36.

Det känns kanske avlägset, men tro mig, snart är det här. EU-valet närmar sig med stormsteg. Söndagen den 25.5 skall de 13 finländare som bänkar sig i Europaparlamentet väljas. Val i sammankopplat med sociala medier har de senaste åren varit en bra kombination. I synnerhet Twitter lämpar sig väl för den som vill följa med valrörelsen på ett lite lättsammare och kanske mer underhållande sätt.

Yle satsar stort på valet i vår. Också vi på Svenska Yle bullar upp riktigt ordentligt. Det hela börjar med en partiledardebatt den 24.4 på Yle Fem. Debatten är de facto startskottet för hela Yle:s valbevakning. När valdagen närmare sig bjuder vi också på en stor svenskspråkig kandidatdebatt. Den går av stapeln den 20.5.

Efter lite dividerande stannade vi till slut för att använda hashtaggen #EUvaletFI

Det här innebär att vi kommer att erbjuda flera plattformer för er twittrare att tycka till och kommentera. För att få lite rätsida i hashtaggdjungeln skulle det vara till fördel om vi kunde samla tweetsen och diskussionen under en och samma hashtagg.

#euvalet hade kanske varit ett naturligt val. Kort och enkelt. En perfekt hashtagg med andra ord. Problemet är bara att vi inte är det enda landet i EU som står inför ett EU-val. Taggen fullkomligen svämmar över med rikssvenska EU-tweets, vilket skulle göra att de finlandssvenska tweetsen skulle drunkna i ett flöde som till största delen inte känns intressant för oss.

#valet2014 skulle ju också vara en bra hashtagg. Men nu har vi ju ett riksdagsval på kommande i Sverige år 2014 vilket får innehållet under den taggen att handla om tweets som inte har det minsta med EU att göra.

Våra finska kollegor tweetar friskt under #eurovaalit och man kunde kanske tänka sig att försvenska det till #eurovalet. Men det skorrar aningen illa i känsliga språkvårdaröron.

Vi frågade också er, kära twittrare, vad som kunde vara en bra hashtagg. Med många goda och kreativa (men kanske aningen långa) förslag som resultat:

#EUvaletFI

Efter lite dividerande stannade vi till slut för att använda hashtaggen #EuvaletFI

Alla är hjärtligt välkomna att twittra under under hashtaggen. Ju fler vi är desto roligare blir det.

Min personliga favorit när vi funderade på hashtaggar var ändå förslaget nedan. Lite Karlebystajl hade varit uppiggande för valrörelsen, men jag hoppas att också Kokkolaborna kan leva med #EuvaletFI

Twitterbloggen