Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Socialarbetare i Vasa på bristningsgränsen

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 11:00.
Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen
Bildtext Socialarbetarna i Vasa uppger för Talentia att de snart inte orkar mer.
Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen

Socialarbetare på Vasa stad håller på att krascha ihop av arbetsbördan inom utkomststödet och barnskyddet. Förtvivlade anställda har tagit kontakt med Talentia, fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen.

- Arbetstagarna berättade att arbetsbördan är fullständigt orimlig, säger Talentia i ett pressmeddelande.

Vid Talentia tror man att situationen kommer att förvärras ytterligare om Vasa stad förverkligar planerade permitteringar också inom socialväsendet.

Klienterna inom utkomsstödet och barnskyddet får inte service inom den tid som lagen förutsätter, konstaterade de anställda i en utredning som Talentia gjorde redan i juni i fjol. Samma utredning visade också att det finns stora problem med personalens ork.

- De anställda berättade att de inte kan hjälpa klienterna då de inte har tid att reda ut klienternas situation ordenligt. Arbetsdagarna drar ut, de hinner inte hålla matpauser och många upplever att de inte orkar en sekund till, säger Talentia.

Talentia påpekar också att beslutsfattarna fått information om att personalen inte orkar längre och att staden inte uppfyller sina lagstadgade uppgifter. Trots det står planen på permitteringar fast.

Läs också: Politiker: Varslet från socialarbetarna i Vasa är illa