Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

3D-skrivaren - Framtidens hjälpmedel

Från 2014
Uppdaterad 04.03.2014 12:34.
Bild: Yle/Pekka Tynell

Benprotes, bikini, njure och hus kan du skriva ut i 3D. Vad kan man skriva ut i framtiden? Företaget Ensto använder dagligen 3D-skrivaren för att snabba upp produktutvecklingen.

Företaget Ensto har produktutveckling i fem länder som alla utnyttjar 3D-skrivaren för att snabba upp produktutvecklingen.

Bildtext Stefan Bärlund kollar hur 3D-skrivaren jobbar
Bild: Yle/Pekka Tynell

- Vi använder 3-skrivaren så gott som dagligen berättar Stefan Bärlund som är produktchef på Ensto i Borgå. Vi har stor nytta av apparaten och den underlättar vårt arbete.

3D-skrivaren används för att skriva ut olika prototyper. Den stora fördelen är att resultatet genast syns och att det direkt går att se exempelvis hur olika delar passar in i varandra. Det sparar väldigt mycket tid när det gäller hela produktutvecklingen.

Bildtext Reslutat från 3D-skrivaren
Bild: Yle

Att kunna använda en 3D-skrivare kräver ingen speciell utbildning säger Bärlund. Det viktigaste är eget intresse och att man kan använda ritprogram.

Printa choklad

Flera skolor använder sig av 3D-skrivare i utbildningen och den är av stor betydelse främst inom industrin.

Den första 3D-printern kom 1984 men det är först de senaste åren som den blivit mer allmän. Nu sägs det att allt vi kan rita kan vi också printa. Redan nu kan man skriva ut hörapparater, benproteser, bilar, choklad, njurar, hus och bilar.

Bildtext 3D alster i metall
Bild: Yle

År 2011 skrevs ett flygplan och en bikini ut. Samma år planerades också en 3D-skrivare för att skriva ut mat. Så i framtiden är det till och med möjligt att printa ut sin middag.