Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sensomotoriska centret i Lovisa tvingas stänga

Från 2014
Uppdaterad 03.03.2014 09:47.

Sensomotoriska centret i Lovisa måste stänga vid årsskiftet. Ingen vet vad som ska hända med centrets kunder efter det.

Utbildningschefen i Lovisa Timo Tenhunen är ytterst besviken över stängningsbeslutet. Han säger att förslaget till stängning kom från bildningsnämnden, alltså från politikerhåll. Bakom ligger troligen Lovisas sparkrav, men tjänstemännen hade inte talat för en stängning.

Sensomotoriska centret är unikt i vårt land. Centret gör neurologiska kartläggningar och granskar syn och hörsel noggrannare än optiker och öronläkare. Centret har specialiserat sig på att kartlägga vad som ligger bakom läs- och skrivsvårigheter och sedan ta itu med att lösa problemet.

En fjärdedel av centrets kunder kommer från andra kommuner än Lovisa. En del har betalningsförbindelse från sin egen kommun, andra familjer betalar själva.

Personalen består av Gisela Forsström och Paula Vidlund. De har jobbat vid Sensomotoriska centret sedan 2000 och har en unik utbildning för jobbet. Det är oklart vad som ska ske med dem då året är till ända. De skulle vilja att Lovisa på ett eller annat sätt kunde fortsätta att använda deras specialkunnande.

Gisela Forsström och Paula Vidlund är oroade för vad som ska hända med deras kunder. De grämer sig också över att det unika samarbete som Sensomotoriska centret har haft med förskolor, speciallärare och psykologer går förlorat.

Bildtext Sensomotoriska centret jobbar mycket med syn och hörsel.