Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kan finländsk humor kamma hem en Oscar?

Från 2014
Uppdaterad 01.03.2014 13:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Finland har chansen att vinna sin andra Oscarsstatyett - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På söndag är det dags för årets Oscarsgala att gå av stapeln. Och i år har också finländarna skäl att vara extra förväntansfulla.

I kategorin Bästa kortfilm tävlar nämligen den finländska regissören Selma Vilhunens "Pitääkö mun kaikki hoitaa?"("Är det jag som ska sköta allt")

Filmen som är sju minuter lång beskriver just hur kaotiskt det kan bli då en småbarnsfamilj förbereder sig för fest.

- Det är oundvikligt att inte känna igen sig i den här filmen, speciellt om man har barn i den åldern. Men jag tror också att de utan barn kan identifiera sig med situationer då allt bara går fel, säger kulturredaktören Silja Sahlgren- Fodstad som själv blev positivt överraskad av filmen.

- Jag var lite rädd att den inte skulle leva upp till förväntningarna. Man ställer höga krav på en film som är nominerad för en Oscar. Men jag skrattade gott och glatt många gånger under filmen.

Inga världsomvälvande budskap

Vilka Finlands chanser är att få sin andra Oscars statyett någonsin är svårt att säga tycker Sahlgren- Fodstad, men att bidraget skiljer sig från mängden kan vara något positivt.

- Man ska inte undervärdera att det är komiskt och väger lättare. Filmen innehåller inga världsomvälvande budskap, men det finns något avväpnande och trevligt i det vardagliga.

En trovärdig film

I dag hade kortfilmen premiär på bioduken i Finland och igenkänningsfaktorn var hög också hos publiken.

- Jag tyckte jättemycket om filmen för att den var trovärdig och så kanske jag kände igen mig lite. Det händer att jag ibland kan reagera som mamman i filmen och tänka "måste jag sköta allt"? skrattar Heli Vesamäki som själv är småbarnsförälder.

- Filmen var medryckande och bra eftersom den hade en berättelse med en lärdom, tycker Jouni Simonen som också såg filmen i dag.

Tror du att den kan vinna en Oscars statyett?

- Det hoppas jag!