Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"USA-sanktioner har knappast någon effekt"

Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Charly Salonius-Pasternak

För att sanktioner mot Ryssland ska fungera måste EU och USA ha en gemensam strategi och frysa Putins personliga tillgångar. Det säger Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet. Inte ens en stormakt som USA har särskilt stor arsenal när det gäller att stoppa Rysslands ingripande i Ukraina.

- USA har mycket få alternativ just nu. Man kan frysa tillgångar och visumstopp och hårda ord, förstås. Men några konkreta alternativ som har effekt är svårt att se just nu, säger Charly Salonius-Pasternak.

I går sade USA:s utrikesminister John Kerry att USA överväger sanktioner mot Ryssland.

Små sanktioner hjälper inte

Visumstopp och frysta tillgångar berör specifika personer, till exempel ryska politiker, som då inte får tillgång till sina pengar och inte kan resa in till USA eller EU, om de tillsammans inför visumstopp.

EU-ledares fördömanden av Rysslands agerande påverkar inte president Vladimir Putin, tror Salonius-Pasternak.

Ett gemensamt och strängt sanktionsinitiativ från både EU, övriga europeiska länder och USA är enda möjligheten att påverka Ryssland just nu. Men det är inte särskilt troligt.

Salonius-Pasternak håller med om att läget är tröstlöst just nu. Den ryska militära ingripandet på Krimhalvön ifrågasätts allt mindre.

- Varje dag som det diskuteras vad man ska fatta för beslut och vem som ska förhandla med Ryssland är en fördel för Kreml. För varje dag som går blir det att Ryssland gick in militärt på Krimhalvön mer naturligt, folk börjar tänka att "jaha, så är det då".

Kreml räds inte USA-sanktioner

Under president George Bush införde USA också sanktioner under Rysslands krig mot Georgien 2008. Då hade sanktionerna inte någon nämnvärd effekt.

- Det är svårt att dra paralleller mellan kriget mot Georgien 2008 och det som händer i Ukraina just nu, men de sanktionerna påverkade inte Ryssland. Ett år senare hade USA en ny president som ville stöda en annan linje med Ryssland. Kreml har garanterat lärt sig något av hur USA skötte det den gången och skräms nog inte av sanktioner nu, tror Salonius-Pasternak.

För USA:s president Barack Obama är det nu viktigt att visa sig stark inför Ryssland, som han odlat vänskapligare relationer med under sina presidentperioder.

Men Obama måste också visa sina allierade i Natoländerna och länderna som gränsar till Ukraina, som Polen, att USA står bakom dem och kan ge dem stöd. Det är också viktigt för USA att ge sken av att man kan trappa upp sanktionerna om Ryssland inte backar. Därför börjar man med lättare fördömanden för att sedan ta i hårdare, tror Salonius-Pasternak.

- Det är omöjligt att förutspå vad som händer nu. Med tanke på hur mycket som hänt bara de senaste tre-fyra dagarna är det oerhört svårt att gissa hur konflikten utvecklar sig. Men USA kommer inte att ingripa militärt, det här är inte samma sak som när Irak invaderade Kuwait.

LÄS OCKSÅ:
Torvalds: Helvetet kan bryta loss på Krim
Kerry reser till Kiev för överläggningar
Putin: Vårt agerande följdriktigt