Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sisu Auto vill köpa serbisk lastbilstillverkare

Från 2014
Uppdaterad 03.03.2014 10:55.
Bild: YLE/Marga Sandström

Lastbilstillverkaren Sisu Auto i Karis har gett ett köpanbud på alla aktier i den serbiska lastbilstillverkaren Korporacia Fabrika Automobila Priboj (FAP), som ägs av serbiska staten.

Om köpet förverkligas skulle Sisu Autos produktion mångfaldigas mycket snabbt, meddelar Sisu Auto i ett pressmeddelande. Dessutom skulle det hjälpa Sisu Auto att bli allt bättre på specialfordon för krävande uppdrag.

I och med att Serbien har fördelaktiga tullavtal med Ryssland, skulle Sisu Auto åter kunna komma in där. Sisu Auto har inte kunnat leverera bilar till Ryssland efter att importtullar infördes där år 2009, berättar Sisu Autos verkställande direktör Timo Korhonen. Också marknaderna till europeiska grannländer till Ryssland och till Nordafrika samt Mellanöstern kunde öppnas.

Anbudet från Sisu Auto innehåller ett utvecklingsprogram som ger FAP modern teknologi, säger Korhonen.
Om köpet blir av, planerar Sisu Auto att börja producera modellen Sisu Polar Euro 5-modellen i Serbien. Modellen tillverkas inte längre i Karis, men är fortfarande efterfrågade i flera länder utanför EU, enligt Sisu Auto.

FAP sysselsätter för tillfället drygt 1000 personer och tillverkar omkring 5000 fordon. Företaget har fabriker i staden Priboj.

Diskussion om artikeln