Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ambulanstransporterna konkurrensutsätts

Från 2014
Uppdaterad 05.03.2014 16:11.
Ekenäs sjuktransports ambulanser är utrustade enligt nuvarande avtal.
Bildtext Ekenäs sjuktransport har nu hand om ambulanstransporterna i Raseborg och Ingå
Bild: Yle/Marica Hildén

Radio Vega Västnyland: Ambulanstransporterna konkurrensutsätts

Programmet är inte längre tillgängligt

De brådskande ambulanstransporterna i Västnyland konkurrensutsätts. Det beslöt styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt på måndag förmiddag efter en jämn omröstning där ordförandens röst avgjorde.

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde hade föreslagit att Västra Nylands räddningsverk tar över de brådskande ambulanstransporterna i Hangö, Raseborg och Ingå från och med nästa år.

Men under HNS styrelsemöte kom De grönas Suzan Ikävalko med motförslaget att transporterna ska konkurrensutsättas. Hon understöddes av Marja-Leena Laine (C) och Heikki Heinimäki (Saml).

Rösterna i HNS styrelse föll 8-8. Ordföranden Ulla-Marja Urhos (Saml) röst avgjorde.

Raseborgaren Harry Yltävä (VF) röstade för att räddningsverket skulle sköta de brådskande ambulanstransporterna i Hangö, Raseborg och Ingå från och med nästa år.

En eller flera aktörer?

Beredningen börjar nu, säger Yltävä. Det är nu en öppen fråga om en eller flera aktörer ska ta hand om de brådskande sjuktransporterna i Hangö, Raseborg och Ingå. Han anser själv att det är bäst om en aktör sköter allt. Det vore också viktigt att samma kriterier för ambulanstransporterna skulle gälla i hela sjukvårdsdistriktet, enligt Yltävä.

Marianne Gripenberg-Gahmberg, direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde, utgår från att en aktör ska sköta allt. Visserligen kan en aktör behöva en underleverantör. Men vi är ute på sjufamnars vatten om det inte blir bara ett system, säger hon.

Klarar de privata av det?

Gripenberg-Gahmberg är lite besviken. Beslutet betyder mycket jobb och stor osäkerhet. Det finns diverse risker, men vi måste utgå från att verksamheten fungerar från årsskiftet, säger hon.

De risker hon tänker på är en osäkerhet om vem som ger anbud och om dessa privata aktörer klarar av de krav som ställs på brådskande ambulanstransporter.

Marianne Gripenberg-Gahmberg kan inte säga om det är realistiskt att hinna ordna konkurrensutsättning och andra förberedelser före årsskiftet.
– Det kan hända att det är lite knappt om tid.

Förvåning på räddningsverket

På Västra Nylands räddningsverk är brandchef Stig Granström i Ekenäs förvånad och besviken. Han påpekar att ingen av de tre kommunerna har motsatt sig att räddningsverket tar över ambulanstransporterna.

Granström trodde att de får ta över transporterna, eftersom nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde föreslog detta för styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Redan har förberedelser gjorts. Räddningsverket har arbetat en hel del med att kunna ta över ambulansverksamheten, eftersom tiden till årsskiftet är knapp.

För räddningsverket är loppet kört för den här gången. Enligt lagen skriver sjukvårdsdistriktet antingen avtal med räddningsverket eller ger det på entreprenad, förklarar Granström.

Läs också:
Hur mycket får ambulansen i Västnyland kosta?
Brister i ambulansvården i Västnyland
Beilinson: Ambulansvården sköts bra
Hangö och Raseborg väntar med ambulansåsikt
Beslut om ambulanser får kritik
Ingåambulansen borde ha beredskap dygnet runt
Räddningsverket tar över brådskande sjuktransporter

Diskussion om artikeln