Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hälsa på burk

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 20:42.
Bild: Peter Fahllund / Yle

Idag är det trendigt med natur- och hälsokost, och hyllorna i en av butikerna i Vasa dignar under tusentals produkter. Men då det hela startade i stan 1959 var utbudet inte så vidlyftigt, säger Benita Nygård (damen i mitten). Hon har egentligen lämnat över rodret till sin dotter, men hon tycker att branschen är så pass intressant att hon gärna hoppar in då och då.

- Det var två damer som grundade affären och de var verkliga föregångare. Båda var vegetarianer och anammade de nya ideerna som då främst kom från Sverige. Då handlade det huvudsakligen om hälsosam mat, det kunde finnas morötter, potatis och kålrötter i säckar. En stor produkt den tiden var potatisvatten, som man skulle dricka mot reumatism. Inte särskilt välsmakande, men gott gjorde det. Ännu idag fungerar potatisvatten alldeles utmärkt som lindring. Annat som kunde finnas på hyllorna runt 1960 var till exempel lök, kruska och någon vitamintablett. På den tiden var det mycket vanligare att folk åt vad de själva odlade. Och den trenden ser nu ut att göra comeback, säger Nygård. Nu är många pigga på att odla själva i sina trädgårdar. Man vet vad grönsakerna innehåller och att man inte använt kemikaliska ämnen och gifter och sånt. Går det idag att köpa friskhet på burk?

- Som jag ser det så är det nog möjligt. Det finns idag så mycket som kommer från naturen. Som bärpulver och olika frön som är jättehälsosamma. Man kan hålla sig frisk genom att äta rätt, det är jag helt övertgad om. Det är klart - lider man av något som är genetiskt betingat så kanske det inte gäller alla gånger. Men allmäntillståndet, det kan man upprätthålla och förbättra genom att äta förnuftigt.

Många frön kommer idag från utlandet, Från Kina, Sydamerika och Sydafrika i första hand. Enligt Nygård kan man nog utgå från att de är hälsosamma och gör gott eftersom urinvånarna i alla tider ätit och mått bra av dem. En trend just nu är annars det som kallas superfoods, dvs. sädesslag, frön och t.ex. råkakao med mer eller mindre svåruttalade namn. Och alger, som japanerna hållit sig friska med i alla tider. Dethär vill folk idag ha i sina smoothies, eftersom de både är närings- och mineralrika. Hur svårt är det då att hitta rätt i den här produktdjungeln?

- Det kan nog vara lite knepigt och det är inte så lätt för oss som jobbar här heller. Ju mera produkter som kommer - desto mer måste vi läsa på för att hålla oss ajour. Internet är till stor hjälp vid snabba efterforskningar, och så har vi en välfungerande och kontinuerlig fortbildning inom vår kedja, säger Nygård. Vad säger hon till skeptikerna då? De som tycker att man lika gärna kan slänga pengar i sjön som att handla hälsa på burk!

- Ja, var och en har naturligtvis rätt att göra som man vill med sin hälsa. Man är ju herre i sin egen kropp. Men om jag får ge råd så - var försiktig med det "vita giftet" dvs, socker, vetemjöl och salt. Och nu när det blir vår så kan jag rekommendera att man tar lite rosenrot som tillskott. Ta pauser då och då med preparaten och låt kroppen "rena" sig. Och kom ihåg vitaminerna, avslutar Benita Nygård.