Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Middag i Europa

Från 2014
Uppdaterad 04.03.2014 15:56.
Vi borde prata om Europa: Om du blir bjuden på middag kl 19, när dyker du upp? - Spela upp på Arenan

Hur har vi det med tidsuppfattning och sociala spelregler ute i Europa?
Om man får en inbjudan till middag kl 19.00, när dyker man upp? Vi kollade med folk på Europas gator och torg.

Det var sist och slutligen inte så stora skillnader. En halvtimme hit eller dit kanske du tänker, men om vi skalar löken lite, tar frågan vidare på ett djupare plan?

Om vi inte ser på småsaker på samma sätt, hur skall vi lyckas med att enas om de stora frågorna? Enligt EU:s motto är vi förenade i mångfald, vilket väl enbart är en omskrivning av att det enda vi har gemensamt är att vi inte tänker eller agerar på samma sätt.

Bara det att vi skall hitta en gemensam kontaktyta, ett gemensamt språk att kommunicera på och kunna enas om var vi träffas och vilken tid är ju nästan orimligt.

Kanske hemligheten ligger i att vi inte skall hänga upp oss på små detaljer, utan istället passa på att kanske städa lite i skrubben medan vi väntar på islänningar som in i det sista funderar på om de skall komma på middag eller inte. Är det nu så att tyskarna råkar knacka på dörren medan vi ännu viker servetterna, så kanske vi istället för att titta på klockan och ursäkta oss för att vi inte var klara i förtid kan be dem dekantera och lufta bordeauxvinet och gå omkring och titta på utsikten?

Diplomati, överseende och kompromissvilja gäller inte bara inom utrikespolitiken, utan också då vi umgås med våra grannar.