Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Debattdrottningen talar nu om cannabis

Från 2014
Uppdaterad 03.03.2014 16:34.
Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen
Bild: Yle/Andreas von Weissenberg

Eutanasi, våld, barnalstrande, skilsmässor, homosexualitet, alkohol. Och på tisdag kväll cannabis. Riksdagsledamot och inrikesminister Päivi Räsänen (KD) är kanske den som har deltagit i de flesta temakvällarna i Aktuella tvåans regi.

Aktuella tvåan fyller 25 år i år. Päivi Räsänens inlägg är också de som ofta väckt de starkaste reaktionerna. Själv minns hon bäst eutanasikvällen år 1996 och homodebatterna 1996 och 2010.

Höggravid i eutanasidebatten

- 1996 var det höst, jag var höggravid och frågorna om liv och död var speciellt känsliga att tala om, säger Räsänen.

Hon tycker att alla temakvällar har varit intressanta och minns speciellt samtalspartnern författaren Pirkko Saisio från den första homodebatten.

- Vi hade ett bra samtal men följande dag fick jag feedback från några tittare som tyckte att jag varit för vänlig och haft ett för brett leende när jag pratade med Saisio, säger Räsänen.

Räsänen anser att debattkulturen har ändrats med åren. Förr var det så kallade sakkunniga som efteråt fick kommentera debatten. I dag är det folket, tittarna som tar över debatten. Hon tycker visserligen att det är bra men att "efterspelet" ibland kan få orimliga proportioner. Som efter homodiskussionen 2010.

Borde jag varit mer provokativ i homodebatten?

- Jag ringde till min man efter diskussionen och frågade om han tycket att debatten hade varit lam och att jag borde ha dragit till med något mer provokativt, säger Räsänen.

Hon håller fortfarande fast vid att hennes inlägg i den debatten inte var värda all uppståndelse. Folk skrev ut sig ur kyrkan i stora skaror och kritiken haglade över henne. Men hon hävdar ändå att den största delen av responsen var positiv.

- Efter endel temakvällar har jag fått ta emot tusentals meddelanden och jag kan säga att 90 procent av dem har varit konstruktiva.

Vi måste tala om cannabis

I cannabisdiskussionen deltar Päivi Räsänen i rollerna som lagstiftare, inrikesminister och läkare. Men hon representerar inte sitt parti eller sitt ministerium utan sig själv. Också på tisdagen tänker hon föra fram sina egna åsikter och prioriteringar.

Hon tycker att det är bra att ta upp frågan om cannabis nu, den är högaktuell både här hemma och på ett globalt plan. Men hon tror inte att det blir en så känslosam debatt som om de homosexuellas rättigheter.

- Jag tycker att det viktigaste är att ur en samhällelig synvinkel diskutera varför människorna överlag känner ett behov av att berusa sig. Med alkohol eller cannabis. Hon vill också diskutera det faktum att unga människor följer sina idoler då det gäller att pröva på cannabis.

- Nu skulle vi behöva bra förbilder som visar att det går att ha roligt utan berusningsmedel, säger Räsänen.

Med Aktuella tvåans cannabiskväll tisdagen den 4.3 kl 21.00 i TV2 firar debattprogrammet 25 år. Den allra första debatten handlade om boende och sändes 7.2. 1989.

(Yle Uutiset/Ella Mikkola)

Diskussion om artikeln