Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin vill visa sin styrka, säger forskare

Från 2014
Uppdaterad 03.03.2014 15:52.
Forskaren Aleksej Malasjenko

Jag tror inte att Putin vill ha något krig, varken ett om Krim eller något annat, säger forskaren Aleksej Malasjenko vid Carnegies forskningsinstitut i Moskva.

Innan vi talar om framtiden frågar jag Malasjenko om han har någon uppfattning om vem som skulle ha kunnat förhindra situationen från att utvecklas till ett krigshot.

- Jag tror att en triangel borde ha arbetat i det skedet, säger Malasjenko, alltså Janukovytj, Putin och EU. Men alla gjorde misstag, alla utan undantag. Till det ska vi lägga att Janukovytj inte är någon ledare.

Malasjenko beskriver Janukovytj som en person som inte kan klara av att leda en krissituation. I Moskva förhåller man sig till honom som om han var en pojke. Då han först förhandlade fram ett avtal med EU och sedan i nästa stund gav upp det då han kom till Moskva inger han inte förtroende hos någon, varken i Ukraina eller i Moskva. Varför ville då Ryssland ta emot honom efter flykten?

- Jag anser att det var ett misstag och det förstod Putin också eftersom han inte tog emot Janukovytj i Moskva utan lät honom fara till Rostov na Donu. Om han hade kommit till Moskva hade Putin varit tvungen att möta honom.

Putin vill visa styrka

Forskaren Aleksej Malasjenko tror alltså inte på krig men han tror att president Putin är beredd att föra världen till krigets brant.

- Det viktigaste för Putin är att demonstrera sin styrka, faktiskt sin personliga styrka, inte Rysslands. Han vill för det första visa att han är en tuffing som förmår vad som helst, det andra är att han känner mindervärdighetskomplex eftersom han inte väntade sig att det skulle gå så här, säger Malasjenko.

Putin tycker inte om att förlora, han är en dålig förlorare därför ser vi nu en så hårdför linje. Samtidigt förstår han som president och politiker utmärkt väl att ett krig på inget sätt kan vara till nytta för honom.

Av den anledningen vågar sig forskaren Aleksej Malasjenko i dag på försiktig optimism, kanske vi trots allt slipper se ett krig bryta ut. Men om det blir krig på Krim är utsikterna fasansfulla.

- Det kan bli något som påminner om norra Kaukasien med svåra konflikter mellan olika etniska och religiösa grupper.

Nu behövs kloka beslut

Tatarerna på Krim stöder ju Kiev och om de råkar ut för problem kan hela den islamska världen reagera och det är något som Ryssland verkligen inte behöver, säger Aleksej Malasjenko som hoppas på klokskap från alla parter nu. Särskilt med tanke på provokationer på Krim.

- Jag tror att alla inser att det är stor fara för provokationer, sådana förekommer redan nu men det avgörande är hur man förhåller sig till dem. Om man uppfattar dem som enskilda episoder och tar ställning till dem politiskt är det helt bra, men om man börjar uppfatta dem som planerade och organiserade attacker från någondera parten är utsikterna för fred mindre, konstaterar forskaren Aleksej Malasjenko.

Nu handlar det inte om vem som har mest rätt eller är mest rättvis, nu gäller det att se vem som har störst förmånga att ge efter och vara vis, säger Aleksej Malasjenko som anser att västvärlden också har ett ansvar att stoppa de allt tydligare nationalistiska krafter som verkar i Ukraina. Man får inte sticka huvudet i busken och låta bli att erkänna att det finns farliga extrema krafter med i spelet. Dem har oppositionen i Ukraina ingen hand med, konstaterar forskaren Aleksej Malasjenko.