Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Anders Vestergård i Österbottnisk musik

Från 2014
Uppdaterad 03.03.2014 14:48.
Anders Vestergård
Bild: Nils Bergendal

I tonåren spelade Anders Vestergård trummor på de österbottniska dansbanorna med Tores. Som sjundeklassist var han med om storsatsningen i Korsholms högstadium, musikalen Atlantis.

Sen blev det spelningar i alla möjliga sammanhang, från pubar och partyn till latinamerikanskt och världsmusik.

Idag är han glad över den musikaliska bredden han fick under uppväxten, och han säger att den säkert också färgat hans sätt att spela. Också om det är länge sen han beslöt sig för att satsa på jazz och sen snart tjugo år är etablerad i Skåne. Dit åkte han för att studera på Skurups folkhögskola och senare musikhögskolan i Malmö.

Idag har han en tjänst som lärare på Fridhems folkhögskolas jazzlinje och frilansar som musiker vid sidan av det.

Till Österbotten har han kommit för att spela då och då, med Un-x-pected Brazilian Project och nu senast tillsammans med hustrun Emma Denward som är sångerska.

- Det är otroligt roligt att komma hit och inse hur mycket som har hänt på det musikaliksa området medan jag har varit borta. Det är verkligen både bredd och klass på den nya generationen.

Länge var Malmö en ort dit få österbottningar flyttade, Stockholm och Göteborg har känts närmare. Men nu har det börjat dyka upp några, och Anders jobbar en del tillsammans med basisten Johnny Åman från Monå.
Han är bl.a. med på den skiva som Anders har spelat in i Karperö och som han håller på att färdigställa.

På den medverkar också Vasapianisten Micki Jakobsson som Anders spelade mycket med i unga år. Också Åbogitarristen Niklas Winter medverkar i den här gruppen som går under arbetsnamnet Westyard Jazz Quartet.