Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvotflyktingar ska integreras i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Syriska flyktingar går över gränsen till irakiska Kurdistan i Duhuk
Bildtext Syriska flyktingar i Dohuk i irakiska Kurdistan
Bild: UNHCR / G.Gubaeva

Jakobstadsregionen tar i höst emot 50 syriska flyktingar.

Jakobstad går aktivt in för att hitta bostäder till flyktingar runt om i stan för att de lättare ska integreras och lära sig språket.

-Det första kvotflyktingarna placerades i områden som Sveden och Jakolosa. Det är svårt att lära sig språket och bli en del av samhället om man enbart bor tillsammans med andra utlänningar. Och de som lär sig språket klarar sig bäst, säger Jakobstads flyktingkoordinator Ann-Britt Kronqvist.

Kvotflyktingar ska integreras i Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

Förutom språk kan det vara svårt att knyta kontakter med finländare och lära sig konkreta saker som hur man sorterar avfall och hur tvättstugan fungerar.

Därför ändrade Jakobstad kurs och annonserade efter privata hyresvärdar för att hitta bostäder åt flyktingarna runt om i stan.

-Det var mycket lyckat och jag hoppas att intresset att hyra ut är lika stort nu också. Flyktingarna är skötsamma och har stöd av oss, så hyresvärden behöver inte oroa sig, säger Kronqvist.

Ensamma kvinnor och barn har förtur

I mars reser personal från Migrationsministeriet till Jordanien och Libanon för att välja vem som får komma till Finland.

Finland har valt att hjälpa de kvotflyktingar som har allra sämst möjlighet att klara sig. Det betyder att ensamstående kvinnor, women at risk, med barn prioriteras.

-De har ingen möjlighet att återvända till sitt land eller försörja sin familj. Utan en man är de också ofta skyddslösa, säger Ann-Britt Kronqvist.

Andelen invandrare är störst på Åland, i Nyland och i Österbotten. Det största antalet invandrare i Österbotten, räknat i antal, finns i Vasa , men procentuellt finns det lika många i Jakobstadsregionen.

-Det är väldigt framsynt av Jakobstad att ta emot flyktingar. De är en bra resurs. Alla studier visar att orter med många invandrare klarar sig bäst ekonomiskt, säger Ann-Britt Kronqvist.