Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ukrainare i Finland befarar det värsta

Uppdaterad 27.06.2014 12:44.
Bildtext Sergei Smirnov deltog i demonstrationen utanför den ryska ambassaden i Helsingfors på söndagen.

Krisen på Krim trappas upp och Ukrainare i exil följer förskräckt med händelserna.

Sergei Smirnov har bott 20 år i Finland men han har fortfarande mycket familj i Ukraina, bland annat hans mamma bor i Kiev. Han följer noga med nyhetsbevakningen och hoppas på ett snabbt slut på händelserna på Krim.

- Krim verkar i praktiken höra till Ryssland just nu, men jag hoppas ändå att ryssarna drar sig undan och att skammen är det enda de åker hem med, säger Smirnov.

Att situationen på Krim eskalerar till ett fullskaligt krig ser han ändå inte som en omöjlighet, men att konflikten skulle sprida sig till hela Ukraina känns ännu inte sannolikt säger han.

- Men å andra sidan har situationen på Krim visat att allt kan hända. Jag skulle aldrig ha trott det för några veckor sedan.

Smirnov deltog i en demonstration utanför den ryska ambassaden i Helsingfors i söndags. Demonstranterna var emot Rysslands agerande i grannlandet.

- Jag ville delta i demonstrationen för att jag anser att situationen på Krim är farlig för hela världen. Om någon inleder ett krig kan ingen i Europa känna sig säker.

Rädsla för ett fullskaligt krig

Smirnov anser att de europeiska länderna redan nu ska reagera kraftigt mot Ryssland och Vladimir Putin.

- Jag vill att Finland och övriga europeiska länder inleder sanktioner mot Putin och hans regering. Det farligaste som kan hända är om Putin börjar känna att han har helt fria händer att inleda ett krig i andra länder än Ukraina, säger Smirnov och nämner som exempel en rysk invasion av Balkanhalvön.

Själv hade Smirnov ingen aning om att Putin kunde gå så här långt i sina försök att skydda de egna medborgarna på Krim.

- Jag trodde att något skulle hända, men jag hade aldrig trott att ett krig skulle bryta ut. Enligt mig är det ett krig, trots att Ryssland inte vågar medge att de soldater som nu står på ukrainsk mark är ryska soldater.

Sergei Smirnovs mamma bor i Kiev där det har blivit något lugnare under den senare tiden, och västvärldens blickar har vänts mot Krim.

- I Kiev är det lugnt för tillfället. Men så klart är man också där rädda för ett fullskaligt krig.

Mer om ämnet på Yle Arenan