Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Halonen: Läget är mycket allvarligt

Från 2014
Putin och Halonen på Talludden
Bild: Yle

- Situationen är mycket allvarlig men alla parter måste nu behålla fattningen, det säger president Tarja Halonen om läget i Ukraina.

Hon anser - i samklang med Finlands regering - att Rysslands agerande på Krim bryter mot internationell rätt. Men Halonen tror ändå inte att händelserna på Krim kan hota freden i Europa. Ännu.

Halonen anser att det är viktigt att det internationella samfundet kan stå enat och uttrycka en enad front.

- Vi har gemensamma spelregler som ska följas. Och nu gäller det att påminna om dehär reglerna - oberoende av om det leder till resultat eller inte, säger hon i en intervju för Yle uutiset.

Ni känner president Putin personligen, vilka kan hans motiv tänkas vara?

- Under den senaste tiden har det varit ganska klart att man i Ryssland vill betona sin egen betydelse och roll. Visa sin styrka! Om det här är en framkomlig väg är sedan en annan sak, säger Halonen.

Enligt Halonen är förhållandet till USA viktigt för Ryssland så det kan ha en viss betydelse att man nu avbryter förberedelserna för nästa G8-möte.

- Jag vet av egen erfarenhet att Ryssland värdesätter just förhållandet med USA, säger Halonen.

Hur kan situationen lösas?

- Jag hoppas att den här farliga upptrappningen kan fås att avstanna nu och sedan kan det bli fråga om förhandlingar med ukrainarna om hur framtiden ska se ut, säger Halonen.

Yle Uutiset/Kimmo Henriksson och Olli Lindqvist