Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ambulansföretag i Västnyland väntar och ser

Från 2014
Uppdaterad 04.03.2014 05:06.
Ambulans med blinkers
Bild: Yle/Fia Doepel

Det är mycket möjligt att Ekenäs sjuktransport och Ingå sjuktransport lämnar in anbud då de brådskande ambulanstransporterna konkurrensutsätts. Operativa chefen Dennis Beilinson och vd Mats Holmqvist säger att det slutliga beslutet fattas först då man ser offertförfrågan.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts styrelse besöt i går (3.3) att de brådskande ambulanstransporterna ska konkurrensutsättas.

Det var en överraskning och oväntat, säger Mats Holmqvist från Ingå sjuktransport.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

-Det är tråkigt då det går så att man hoppar och bollar på det här viset. Det är ingen skillnad vem som börjar här, den har en liten uppförsbacke tack vare politiskt spel eller oklarheter. Det blir lätt förvirrande för allmänheten och det är beklagligt. Det är inte oöverkomligt, nog klarar man av det.

-Och om man behöver hjälp så ska man alltid ringa 112, det är ingen skillnad sedan vem som kommer, om det är räddningsverket eller en privat aktör.

Övervakning viktigt

Marianne Gripenberg-Gahmberg är direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde och hon säger till Yle Västnyland att hon utgår från att en aktör ska sköta allt, men att det kan behövas en underleverantör.
Klarar då en aktör Raseborg, Hangö och Ingå? Så här säger Mats Holmqvist från Ingå sjuktransport:
-Jag skulle säga att man klarar det. Det viktiga är att övervakningens skärps. Det måste övervakas att företaget faktiskt följer de krav som satts upp.

En kan sköta allt?

Dennis Beilinson föreslår att ett företag sköter området, men att det företaget kan bestå av flera små företag som bildar ett större företag.
-Det blir då lättare ur ekonomisk synvinkel att till exempel sköta investeringar.

Både Ingå sjuktransport och Ekenäs sjuktransport sköter icke brådskande transporter så det fortsätter företagen med om de inte vinner konkurrensutsättningen.