Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

För många förmedlar bostäder i Österbotten

Från 2014
Visning i en lägenhet
Bild: Yle

Fastighetsförmedlarna håller på att bli för många. Det anser i alla fall en del förmedlare i Karleby. I dag finns i Karleby 13 fastighetsförmedlare, i Vasa finns 25. Det betyder att varje förmedlare i medeltal gör knappt 50 affärer per år.

Antalet fastighetsförmedlare har ökat i Karleby. I dag finns det 13 förmedlingar som får dela på de ungefär 500 fastighetsaffärer som årligen görs i Karleby. I Vasa finns 25 förmedlingar som delar på 1200 bostadsaffärer varje år.

- När man ska ta in nya objekt så märker man en viss konkurrens, att kunden har haft dit många förmedlare, säger Jörn Sundström på Björndahl fastighetsförmedling i Karleby.

Programmet är inte längre tillgängligt
Dubbelt för många fastighetsmäklare i Karleby - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På OC-gruppen uppskattar direktören Harri Palokangas att Karleby fick fyra nya fastighetsförmedlingar under fjolåret.

- Vi är nästan dubbelt för många nu. Få se hur många vi är kvar när året är slut, säger Palokas.

Aktia fastighetsförmedling i Karleby har redan meddelat att de stänger i vår.

Skanska säljer själv

Antalet fastighetsaffärer verkar samtidigt minska, åtminstone i Karleby.

- Det är samma i Karlebyregionen som i hela Finland, vi hade ungefär tjugo procent färre affärer förra året än vi haft tidigare, säger Antti Porko på Kiinteistömaailma.

Stora byggföretag som till exempel YIT, Lemminkäinen och Skanska väljer också allt oftare att själva sälja sin nyproduktion.

- Allt är bort från fastighetsförmedlarna om de säljer själva, säger fastighetsförmedlare Mikael Rauma på OP-fastighetscentral.

Lägre provision?

Branschen påverkas också av att försäljningsprisen har sjunkit. Fastighetsförmedlingarna i Karleby sysselsätter i dag ett 40-tal personer.

- Inte har vi samma provision som för två år sen. Kunderna vet att man kan pruta på det som vi får, säger Harri Palokas på OC-gruppen.

Fastighetsförmedlare Mikael Rauma uppskattar att arvodena har minskat i någon mån för alla.

- Snittarvodet har gått ner procentuellt och i synnerhet euromässigt i och med att försäljningspriserna har gått ner, säger Rauma.

På Björndahl uppger man däremot att man till och med har ökat sin provision.

- I medeltal har vår provision stigit de senaste åren. Vi håller fast vid att vi har välutbildade förmedlare och vi har rätt till ett visst arvode.