Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu delar Helsingfors också ut guldmedalj till utlänningar

Från 2014
Bildtext Nu kan också utlänningar som jobbat för staden få en guldmedalj.

Nu kan också utlänningar få en guldmedalj av Helsingfors stad. Tidigare har utlänningar bara beviljats silver- och bronsmedaljer.

Stadsstyrelsen klubbade i går måndag i genom förändringen som innebär att också utlänningar som har jobbat för staden kan beviljas den gyllene Helsingforsmedaljen av 18 karat.

I de tidigare anvisningarna från 1994 står det att utlänningar bara kan beviljas silver- och bronsmedaljer om de har jobbat för staden, men inte medaljer av guld. Nu konstaterar staden ändå att i och med internationaliseringen finns det ingen grund för att utlänningar inte kan få medaljer av guld. Samtidigt slutar staden dela ut silver- och bronsmedaljer eftersom utdelningen hittills har varit knapp.

Medaljerna delas ut på Helsingforsdagen den 12 juni varje år. De ges åt personer som länge har varit i stadens tjänst och åt stadsbor som förtjänstefullt jobbat för staden. Stadsstyrelsen beviljar de medaljer som delas ut till förtroendevalda och andra stadsbor medan stadsdirektören beviljar de medaljer som delas ut till personalen.

De förtjänstfulla medborgarna som fick medalj i fjol var bland annat president Martti Ahtisaari, medicine doktor Harriet Finne-Soveri och statssekreterare Pertti Torstila. De förtroendevalda som jobbat i 20 år och som premierades med guldmedalj i fjol var fullmäktigeledamot Kauko Koskinen, vd Irina Krohn, specialsjukskötare Outi Ojala, kontorschef Olli Salin, läkare Jussi Tarkkanen och stadsfullmäktigeledamot Tarja Tenkula.

Läs också:

Helsingfors köper guldmedaljer för 700 000 euro