Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gasum väljer Björneborg för LNG-terminal

Från 2014
Uppdaterad 04.03.2014 11:11.
Kolkraftverket i Tahkoluoto
Bildtext LNG-terminalen planeras i Vetenskär.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Gasbolaget Gasum har valt Björneborg som ort för sin första LNG-terminal, alltså terminal för flytande naturgas. Gasum har också planerat en LNG-terminal i Pansio i Åbo, men på grund av besvär mot planerna har projektet dragit ut på tiden.

LNG-terminalen byggs i Vetenskär i Björneborg och ska vara 30 000 kubikmeter stor. Nu väntar Gasum på ett investeringsbeslut. Företaget har lämnat in en ansökan om investeringsstöd till Arbets- och näringsministeriet.

Gasums mål är att inleda byggarbetena redan i år och terminalen ska stå färdig hösten 2016. Byggarbetet beräknas sysselsätta 250 personer. När terminalen är färdig kommer den att direkt sysselsätta 10 personer och indirekt 50 personer.

Ursprungligen hade Gasum planer på att bygga Finlands första LNG-terminal i Åbo, men på grund av besvär som lämnats in till Åbo förvaltningsdomstol har processen förlängts. Trots att Gasum nu valde Björneborg istället för Åbo utesluter det inte att Gasum i framtiden investerar i Åbo.

Åbo stad arbetar fortsättningsvis aktivt för att slutföra planläggningen för Pansioområdet som ska möjliggöra ett terminalbygge. Åbos och Gasums avsikt är att orna tillståndsärendena så att ett terminalbygge i Pansio kan inledas år 2016.

Planerna på en naturgasterminal i Pansio har väckt motstånd bland invånarna i stadsdelen.

Björneborg gläds över Gasums beslut

Gasums beslut att placera sin första LNG-terminal i Vetenskär i Björneborg togs emot med glädje, meddelar Björneborgs stad.

- Meddelandet har stor betydelse för konkurrenskraften i Björneborg och i hela Satakunta, säger Björneborgs tekniska vicestadsdirektör Kari Hannus i ett pressmeddelande.

Också de arbetstillfällen som projektet skapar är välkomna.

Läs också:
Björneborgs hamndirektör hälsar Gasum välkommen
TS: Åbo kan gå miste om gasterminal